Način pripreme
U toplo sveže mleko dodajte 100 g smeđeg šećera, kvasac i 3 kašike od brašna. Promešajte i pustite da se aktivira.
Brašno stavite u Tupperware posudu za mešenje, dodajte prstohvat soli, rendanu koru limuna, vanilu, žumanca i aktivirani kvasac. Promešajte kašikom, stavite poklopac na posudu, izvucite vazduh.
Posle prvog dizanja, počinjete da mesite ručno i pre nego što se formira testo, malo po malo dodajete omekšalu mast. Umesite testo. Trebalo bi da ostane malo lepljivo.
Vratite u posudu i ostavite da se diže oko 20 minuta.
Dignuto testo rukama (bez oklagije) oblikovati u tanku pravougaonu koru, na malo nauljenoj površini.
Koru premazati mešavinom smeđeg šećera i kakaoa. Rukama lagano pritisnite fil da se zalepi za testo.
Premažite sitno iseckane suve smokve i pastu od indijskog oraha.
Okrenite obe strane do sredine rolne. Isecite na dve rolne gde se sastaju. Svaku rolnu lagano uvrnuti. Kada su gotove, rolnice Uskršnjeg kolača prebacite u dva kalupa sa nauljenim zidovima i papirom za pečenje na dnu.
Uskrčnje mekane kolače ostavite da se dižu u zagrejanoj rerni na 50 stepeni.
10 minuta pre pečenja uključite rernu na 160 stepeni sa ventilatorom, pre nego što stavite kalupe na sobnu temperaturu dok se rerna ne zagreje. Za to vreme premažite ih umućenim belancetom i pospite smeđim šećerom.
Pecite Uskršnje kolače sa smeđim šećerom i kakaom na 160 stepeni oko 40-45 minuta dok ne budu spremni.