Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Alva»Kakao griz alva sa smeđim šećerom

Kakao griz alva sa smeđim šećerom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Kakao griz alva sa smeđim šećerom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
03/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Ovo nije ona griz alva, koju pamtite iz detinjstva - ova je oko 50 puta ukusnija i sa kakaom"

Potrebni sastojci

  • griz - 1 šolja (pšeničan)
  • šarlan - 1/4 šolje (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • kakao - 1 kašičica, puna
  • rogač - 1/2 kašičice, ravna
  • cimet - 1 prstohvat
  • smeđi šećer - 1 šolja, kristal
  • voda - 2 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • koštunjavo voće - po želji za ukus
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo, spremamo šećerni sirup, tako što stavljamo smeđi šećer zajedno sa vodom. Kad malo provri, sklanjamo sa ringle i u sirup dodajemo kakao, rogač, vanilu i promešamo. Ostavljamo sa strane poklopljeno poklopcem.

Nakon toga spremamo griz. U maloj šerpi zagrevamo blago šarlan i u njega dodajemo pšenični griz, mešajući naprestano žičanom mutilicom. Kad sipamo sav griz nastavljamo da mešamo, bez prestanka, sada već drvenom varjačom.

Nakon nekoliko minuta, kada griz omekša, u gustu smesu postepeno i iz nekoliko puta sipamo šećerni sirup i mešamo dobro sve vreme. Sve već pomešano ostavljamo da vri još nekoliko minuta, da se sjedine.

Gotovu smesu razvučemo u posudu za pečenje i ostavljamo sat-dva da se ohladi i da se stegne i već je spremno za konzumaciju! Serviramo posuto koštunjavim voćem (bademima) ili po želji može još pre sipanja u posudu - ona da bude posuta koštunjavim voćem i prilikom stezanja da se sjedine bademi. Pomoću čaše bez drške isečemo krugove griz alve.

Mnogo ukusna kakao griz alva sa braon šećerom. Nestaje za par sekundi.

Jednostavno i brzo spremanje i sa fenomenalnim efektom!

Sjajna za popodnevnu užinu uz topao kakao napitak!

Čudesnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: