Način pripreme
Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi
Sveži kvasac izmrviti u duboku posudu. Dodajte zagrejano sveže mleko. Dodajte 2 kašike brašna i 2 kašike šećera.
Mešajte dok se kvasac ne rastvori i ostavite posudu na toplom dok se zapremina ne utrostruči. Dodajte so.
Sipajte tečnost u duboku posudu.
Umutiti jaja sa šećerom dok se ne istopi.
Dodati u kvasac.
Lagano otopite maslac i dodajte ulje.
Sipajte malo mešavine maslaca preko kvasca.
Dodajte vanilin šećer, limun i rendanu koru od limuna.
Prosejte brašno 2-3 puta. Dodajte malo brašna u tečnu mešavinu.
Mešajte drvenom kašikom.
Dodajte brašno u delovima i počnite da mesite rukama. Dok mesite, uronite ruke u mešavinu maslaca.
Testo dobro umesite, a prilikom pritiskanja, lagano ga raširite dlanom i ponovo sakupite. Testo treba da bude mekano i elastično. Možete ga „udariti” sto puta.
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da naraste.
Testo mora narasti na toplom mestu. Proces je spor. Kada se testo udvostruči u zapremini, spremno je za rad. Opušteno je, mekano i sa mehurima vazduha.
Podeliti testo na 4 dela. Podeliti svaki deo na 3 loptice. Razvucite svaku loptu rukama i formirajte dugačku traku.
Suvo voće prethodno potopite u toplu vodu. Ocedite ga i potopite u uzo.
Uzmite deo voća, iscedite tečnost rukama, lagano ga uvaljajte u brašno i pospite preko trake.
Svaku traku umotajte u fitilj, uvijte i ispletite.
Oblikujte uskršnje kolače i stavite u kalup. Dobijaju se četiri uskršnja kolača srednje veličine.
Pokrijte uskršnje kolače i ostavite da ponovo narastu na toplom mestu.
Umutite jaje sa svežim mlekom, premažite svaki kolač i pospite granuliranim šećerom.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni do kraja (oko sat vremena).
Spremnost proverite drvenim štapićem.
Gotove uskršnje kolače izvadite iz kalupa i pokrijte čistom krpom.
Ukusno i u nitima!