Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Pečeno Povrće»Artičoka sa kremom od čeri paradajza

Artičoka sa kremom od čeri paradajza

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k84516k1k
Artičoka sa kremom od čeri paradajza
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
11/05/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Artičoke poređajte na veliki tanjir ili pojedinačne tanjire, dodajte divan sos i nazdravite uz čašu belog vina"

Potrebni sastojci

  • artičoka - oko 1 kg
  • limun - 1 komad
  • čeri paradajz - 250 g
  • beli luk - 1 velika glavica
  • bosiljak - 3 grančice
  • maslinovo ulje
  • krem sir - 100 g ili po ukusu
  • biber - 1 prstohvat
  • balzamiko sirće - 2 kašike, belo
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite, oljuštite artičoku i stavite je u posudu sa isceđenim sokom od limuna da ne pocrni.

Zagrejte vodu u šerpi sa malo soli i kašikom ili dve soka od limuna. Dodajte prepolovljene artičoke i kuvajte 10-12 minuta.

Ovde ću pojasniti da se ovo vreme kuvanja odnosi na male ili srednje artičoke, a kao što znate ima i džinovskih, kuvaju se malo duže.

Nažalost, upravo sam ih našao na tržištu i da budem iskren, više volim one normalne veličine. Druga stvar je što sam naišao i na prilično staru artičoku, koja je unutra već napravila dlačice, pa sam polovinu izdubio da bih ih uklonio.

Sveži predstavnici ovog povrća nemaju ovo, a samo spolja treba oljuštiti. Odnosno, ukloniti žilave spoljne listove i oko dva centimetra od vrha, a ne kopati unutra. Ali u ovom slučaju je bilo neophodno.

Kada su polovine artičoke malo omekšale, izvadite ih iz vode i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ako koristite džinovsku artičoku, onda je treba iseći na deblje uzdužne kriške umesto na polovine. Pospite sa malo soli i maslinovog ulja i pecite dok ne porumeni.

U međuvremenu, na drugi nivo rerne stavite još jedan pleh sa opranim čeri paradajzom, oljuštenim čenovima belog luka, grančicama bosiljka, solju, biberom, belim balzamiko sirćetom i dobro pokapanim maslinovim uljem.

Pecite dok povrće ne omekša i lagano porumeni.

Kada je sve spremno, izvadite posudu sa artičokama iz rerne. Artičoke poređajte na veliki tanjir ili pojedinačne tanjire.

Omekšali i karamelizovani paradajz, beli luk i bosiljak prebacite u blender. Dodajte krem sir (u suštini je stvar ukusa koliko ćete staviti).

Pasirajte do glatkog ili poluglatkog krema. Po želji začinite sa još malo soli, bibera i pokapajte maslinovo ulje i sok od limuna.

Poslužite sos preko pečenih artičoka.

Lako i ukusno jelo su artičoke sa kremom od čeri paradajza!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: