Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom

Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom gotove su za 20 minuta pečenja. Sa čime ćete ih jesti?"

Potrebni sastojci

  • kefir - 300 ml prirodni
  • voda - 50 ml
  • kvasac - 7 g suvi
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - oko 500 g (ja sam koristila jednake količine pšeničnog tipa 500 i od bele spelte)
  • Nadev
  • maslac - 50 g
  • sir
  • kačkavalj
  • seme - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.

Rastvorite kvasac u malo zagrejanoj vodi, zajedno sa šećerom i 2 kašike brašna. Promešajte i ostavite mešavinu pokrivenu 10 minuta.

Prosejte brašno i dodajte mu so. Promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte kefir, smesu kvasca, ulje, jedno jaje i belance drugog. Žumance ostavite za mazanje.

Umesite meko testo.

Gotovo testo stavite u posudu i prekrijte folijom oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Zatim podelite testo na dva dela.

Jedan deo razvijte u tanku koru debljine oko 0, 5 cm premažite istopljenim i ohlađenim maslacem i isecite na 12 trouglova. U široki deo svakog trougla stavite fil po želji i uvijte kiflice.

Preostalo testo sam podelila na 6 malih loptica. Svaku sam razvila na pobrašnjenoj podlozi u elipsu, namazala maslacem i zarolala.

Sve sam poređala na dva pleha obložena papirom za pečenje i ostavila da se hleb i kifle ponovo dižu još 20 minuta.

Zatim sam kiflice premazala ostavljenim žumancetom pomešanim sa kašikom svežeg mleka, posula mešavinom semenki i stavila da se peku u zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom na dva nivoa rerne.

Na pola pečenja zamenila sam mesta plehova.

Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom gotove su za 20 minuta pečenja.

Probajte i vi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: