Način pripreme
Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.
Rastvorite kvasac u malo zagrejanoj vodi, zajedno sa šećerom i 2 kašike brašna. Promešajte i ostavite mešavinu pokrivenu 10 minuta.
Prosejte brašno i dodajte mu so. Promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte kefir, smesu kvasca, ulje, jedno jaje i belance drugog. Žumance ostavite za mazanje.
Umesite meko testo.
Gotovo testo stavite u posudu i prekrijte folijom oko sat vremena dok se ne udvostruči.
Zatim podelite testo na dva dela.
Jedan deo razvijte u tanku koru debljine oko 0, 5 cm premažite istopljenim i ohlađenim maslacem i isecite na 12 trouglova. U široki deo svakog trougla stavite fil po želji i uvijte kiflice.
Preostalo testo sam podelila na 6 malih loptica. Svaku sam razvila na pobrašnjenoj podlozi u elipsu, namazala maslacem i zarolala.
Sve sam poređala na dva pleha obložena papirom za pečenje i ostavila da se hleb i kifle ponovo dižu još 20 minuta.
Zatim sam kiflice premazala ostavljenim žumancetom pomešanim sa kašikom svežeg mleka, posula mešavinom semenki i stavila da se peku u zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom na dva nivoa rerne.
Na pola pečenja zamenila sam mesta plehova.
Vazdušaste lepinje i kiflice sa kefirom gotove su za 20 minuta pečenja.
Probajte i vi!