Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Pečena svinjetina sa bejbi krompirom

Pečena svinjetina sa bejbi krompirom

AlexAlex
Šegrt
13128
Pečena svinjetina sa bejbi krompirom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
"Poslužite pečenu svinjetinu sa bejbi krompirom sa svežim začinskim biljem po želji i uživajte."

Potrebni sastojci

  • svinjski vrat - 1 kg bez kosti
  • bejbi krompir - 500 g
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 2 kašike ili ulje
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica, suv
  • ruzmarin - 1 kašičica, suv
  • so
  • biber - po ukusu
  • belo vino - 100 ml ili bujon (po izboru)
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski vrat isecite na komade veličine oko 4-5 cm.

Operite i osušite mladi krompir. Ako je veliki, možete ga prepoloviti. U velikoj posudi pomešajte meso sa maslinovim uljem, alevom paprikom, origanom, ruzmarinom, solju i biberom. Dobro promešati da svi komadi mesa budu premazani začinima.

Ako imate vremena, ostavite da se meso marinira najmanje 30 minuta, najbolje duže (do 24 sata u frižideru). Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.

Pržite komade svinjetine sa svih strana dok ne porumene, oko 2-3 minuta po strani. Prebacite zatvoreno meso u pleh za pečenje.

U isti tiganj po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja i pržite mladi krompir nekoliko minuta dok ne porumeni.

Dodajte krompir u pleh sa mesom. Dodajte beli luk (celi čenovi, lagano zgnječeni) i, ako koristite, belo vino ili bujon.

Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni oko 1 sat. Zatim skinite foliju i pecite još 20-30 minuta, dok se meso i krompir dobro ne ispeku i ne dobiju zlatno smeđu koricu.

Pustite da svinjetina sa krompirom odstoji oko 10 minuta nakon vađenja iz rerne pre serviranja.

Poslužite pečenu svinjetinu sa bejbi krompirom sa svežim začinskim biljem po želji i uživajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: