Način pripreme
Za puslice:
Priprema torte počinje pravljenjem puslica kako bi bilo vremena da se osuše pre nego što ih iskoristimo za dekoraciju.
Belance se muti sa limunovim sokom 3, 4 minute, dodaje se šećer zagrejan u rerni (na 80 stepeni, 4, 5 minuta) i esencija. Meša se na maksimalnoj snazi 10 minuta dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Gotov mereng (polovina smese) se oboji u svetlo roze, a drugi se ostavlja beo. Presipa se u dva šprica sa zvezdastim nastavkom i šprica se na papir za pečenje. Suše se u rerni 2 sata na 75 stepeni sa ventilatorom.
Za koru:
Jaja sa šećerom se mute mikserom na maksimalnoj snazi 10 minuta, slede ulje i tečnost koju ste izabrali, muti se još minut. Dodaje se vanila (stavila sam tečnu esenciju pomorandže).
Dodaju se suvi sastojci - brašno, kakao i prašak za pecivo koji se prethodno proseju.
Pažljivo se mute. Ova smesa je za jednu koru, ali kada ste je pripremili, treba da spremite istu smesu i za drugu koru.
Smesa se peče u tepsiji prečnika 24 cm na 160 stepeni dok čačkalica ne bude suva. Gotova kora za tortu se ostavlja da se ohladi, nakon čega se seče prstenom do prečnika 20 cm. Tako dobijena kora se seče na tri kore.
Druga kora se pravi na isti način, ali se peče u tepsiji rerne obložene papirom za pečenje. Od gotove i ohlađene kore se seku tri kore prečnika 16 cm. (Isečci mogu da se stave u zamrzivač i da se koriste za pravljenje stena, bombona ili čizkejka).
Krem za sastavljanje torte:
Pavlaka sa šećerom u prahu se muti u gust krem, dodaje se kondenzovano mleko, esencija i na kraju maskarpone sir.
Kuli od jagoda:
Jagode se operu i sitno naseckaju, posipaju se šećerom i u kaseruli se kuvaju na ringli dok se ne dobije potrebna konzistencija kulija od jagoda.
Svaki sprat torte se posebno sastavlja.
Na čvrstu podlogu se stavlja 1-2 supene kašike smese od pavlake kako bi se kora pričvrstila. Odozgo se kora obilno premazuje pavlakom i u sredinu se stavlja pripremljen i ohlađen kuli sa jagodama.
Tri kore se ređaju istim redosledom tako što se na poslednju koru, ne stavlja kuli, nego samo pavlaka. U sredinu torte se stavljaju podloge i stavlja se u frižider na otprilike sat vremena. Drugi sprat se pravi na isti način, na odgovarajućem poslužavniku (ja sam koristila drvenu dasku za sečenje kako bi lako moglo da se prebaci na osnovni deo torte) i stavlja se i on u frižider.
Nakon što odstoje izvesno vreme u frižideru, prelazi se na sastavljanje torte.
Prethodno se priprema krem od maslaca.
Krem od maslaca za premazivanje:
Meki maslac se muti na maksimalnoj snazi miksera dok se ne dobije vazdušasti krem, dodaje se esencija i kondenzovano mleko u mlazu. Muti se otprilike 10 minuta, treba da se dobije stabilan, gust krem za tortu.
Gotov krem se boji gel bojama, presipa se u jednokratne špriceve i naizmenično se slaže; prilikom pokrivanja spopljašnjih delova oba sprata torte.
Stavlja se u frižider da se stegnu na nekoliko sati, nakon čega se odgovarajućom špatulom prebacuje drugi sprat na osnovni.
Čokoladna glazura:
Čokolada se istopi u mikrotalasnoj rerni, dodaje se pavlaka i muti se dok se ne dobije glatka smesa. Presipa se u jednokratni špric i pažljivo se raspoređuje po rubovima i gorenjm delu torte. Kada se stegne 15-20 minuta, može da se dekoriše.
Dekoriše se puslicama, čoko mrvicama.
Korneti se pune kremom od maslaca iizbockaju se u sredini pomoću drvenih štapića, koji se nabadaju u trotu sa kremom na dole, tako se stabilizuju i pričvršćuju gornji ka donjim korama i ne postoji opasnost da će korneti pasti.
Poslednji detalj je stavljanje čoko mrvica po spoljašnjem kraju torte.
Torta za rođendan treba da bude neodoljiva - ona iziskuje majstorstvo i pažnju na svaki detalj.