Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čizkejk»Čizkejk torta sa borovnicama i korom od badema

Čizkejk torta sa borovnicama i korom od badema

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čizkejk torta sa borovnicama i korom od badema
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Nikada ne mogu da odolim i da čekam 3 sata da se torta sa borovnicama stegne, a i dopada mi se da je mekša i vazdušastija... Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • bademi - 200 g
  • šećer - 60 g
  • maslac - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • so - prstohvat
  • Smesa za tortu
  • šećer - 170 g, u prahu ili fini kristal
  • jaja - 3 komada
  • sitni sir - 250 g, kvalitetni
  • brašno - 80 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • maslac - 170 g, na sobnoj temperaturi
  • slatko od borovnica - 6 punih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite koru od badema tako što ćete zapeći orašasta plodove na subom tiganju sa širokom površinom ili u rerni. Pazite da vam ne pregore.

Ostavite bademe da se ohlade i stavite ih u blender zajedno sa maslacem, šećerom i prstohvatom soli. Uključite uređaj na visoke obrtaje da samelje sve skoro u pastu.

Ukoliko je suva, stavite još malo maslaca, ali čak i da je blago u mrvicama, posle će se prilikom pritiskanja slegnuti, ovo ne treba da vas brine. Ipak ideja je da kora za tortu ima sipkastiju konzistenciju.

Prebacite u tepsiju prečnika 24 cm i ravnomerno rasporedite po dnu pritiskajući kašikom kako biste dobili kompaktnu osnovu za tortu. Stavite u frižider dok pravite smesu sa sitnim sirom.

Za nju odvijte belanca i žumanca. Prvo umutite belanca u sneg sa 30 grama šećera u velikoj posudi.

U drugoj posudi umutite meki maslac sa ostalim šećerom i fino izrendanom korom limuna.

Kada dobijete vazdušasti kremić, počnite da stavljate žumanca i na kraju sitni sir. Sve treba da bude dobro umućeno i krem da bude veoma vazdušast.

Smesu sa sitnim sirom sipajte u belanca i pažljivo mešajte glatkim pokretima. Na kraju prosejte brašno sa praškom za pecivo i dodajte ga u istim laganim pokretima dok ne postignete homogenost.

Rasporedite polovinu smese na koru od badema i izravnajte. Stavite slatko od borovnica na mestima i pokrijte ostalim vazdušastim testom/kremom od sitnog sira.

Pecite na 160 stepeni otprilike 45 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Kada je čizkejk sa sitnim sirom gotov, isključite rernu i sačekajte sat vremena. Možete lagano otvoriti vratašca.

Preporučuje se da se torta od sitnog sira uvijte providnom folijom i da se stavi u frižider na minimum 3 sata pre nego što se posluži. Ja se toga ne pridržavam, nego je sečem čak i blago toplu. Nikada ne mogu da joj odolim, a i dopada mi se da bude mekša i vazdušastija, mislim da bi se u frižideru dosta stegla zbog maslaca.

Probajte, čizkejk torta sa borovnicama i korom od badema je neverovatno ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: