Način pripreme
Namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi. Kalup treba da ima dno koje se odvaja, prečnika 22 cm.
1. Keks sameljite u blenderu u mrvice (ja sam koristio kakao keks, ali možete i bilo koji drugi), dodajte istopljeni maslac. Dobro promešajte prstima i trljajte da biste maslac rasporedili svuda. U kalupus za tortu formirajte koru, trudeći se da napravite laganu ogradu.
Ubacite koru u frižider. Za to vreme napravite krem.
2. Uključite rernu na 170 stepeni, rešetku stavite u sredinu.
3. U posudi umutite krem sir sa šećerom, pazeći da mikserom ne radite predugo da u smesu ne uđe mnogo vazduha. Zatim dodajte brašno, ponovo izmiksujte. Zatim dodajte pire od bundeve, vanilu, so i cimet (po želji). Na kraju dodajte jedno po jedno jaje, muteći svako dok ga mešavina potpuno ne upije.
4. Zidove kalupa obložite aluminijumskom folijom po zidovima i na dnu, tako da negde ne curi (uvek postoji pukotina gde će izaći). Sipajte smesu, ako je potrebno, blago je poravnajte.
5. Stavite u rernu i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Pecite sat vremena - sat i 15 minuta. Kada ovo vreme protekne, isključite rernu i ostavite čizkejk u rerni da stoji tamo 2 sata.
Zatim pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći. Tek sutradan odvojite zidove od kalupa, jer u suprotnom postoji opasnost da kolač pukne.
Neposredno pre posluženja, pospite mlevenim orasima i keksom, a da bi bilo još lepše, dodajte slatko od trešanja.
Veoma je važno kada pečete čizkejk da ne otvarate rernu, jer iznenadna promena temperature loše utiče na čizkejk, a takođe temperatura ne bi trebalo da naglo poraste.