Način pripreme
Prvo napravite koru od badema tako što ćete zapeći orašasta plodove na subom tiganju sa širokom površinom ili u rerni. Pazite da vam ne pregore.
Ostavite bademe da se ohlade i stavite ih u blender zajedno sa maslacem, šećerom i prstohvatom soli. Uključite uređaj na visoke obrtaje da samelje sve skoro u pastu.
Ukoliko je suva, stavite još malo maslaca, ali čak i da je blago u mrvicama, posle će se prilikom pritiskanja slegnuti, ovo ne treba da vas brine. Ipak ideja je da kora za tortu ima sipkastiju konzistenciju.
Prebacite u tepsiju prečnika 24 cm i ravnomerno rasporedite po dnu pritiskajući kašikom kako biste dobili kompaktnu osnovu za tortu. Stavite u frižider dok pravite smesu sa sitnim sirom.
Za nju odvijte belanca i žumanca. Prvo umutite belanca u sneg sa 30 grama šećera u velikoj posudi.
U drugoj posudi umutite meki maslac sa ostalim šećerom i fino izrendanom korom limuna.
Kada dobijete vazdušasti kremić, počnite da stavljate žumanca i na kraju sitni sir. Sve treba da bude dobro umućeno i krem da bude veoma vazdušast.
Smesu sa sitnim sirom sipajte u belanca i pažljivo mešajte glatkim pokretima. Na kraju prosejte brašno sa praškom za pecivo i dodajte ga u istim laganim pokretima dok ne postignete homogenost.
Rasporedite polovinu smese na koru od badema i izravnajte. Stavite slatko od borovnica na mestima i pokrijte ostalim vazdušastim testom/kremom od sitnog sira.
Pecite na 160 stepeni otprilike 45 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.
Kada je čizkejk sa sitnim sirom gotov, isključite rernu i sačekajte sat vremena. Možete lagano otvoriti vratašca.
Preporučuje se da se torta od sitnog sira uvijte providnom folijom i da se stavi u frižider na minimum 3 sata pre nego što se posluži. Ja se toga ne pridržavam, nego je sečem čak i blago toplu. Nikada ne mogu da joj odolim, a i dopada mi se da bude mekša i vazdušastija, mislim da bi se u frižideru dosta stegla zbog maslaca.
Probajte, čizkejk torta sa borovnicama i korom od badema je neverovatno ukusna.