Način pripreme
Ako se koristi zamrznuto voće, dobro bi bilo da se unapred izvadi na 20 minuta na sobnoj temperaturi, malo da se otpusti, ali nei da se u potpunosti odmrzne.
U posudi se metalnom žicom za mućenje muti rikota sa šećerom, skrobom, vanilinim šećerom i jajetom. Ostavlja se sa strane do njenog korišćenja.
U posudi se mute 2 jaja i šećer, so i vanilin šećer dok jaja ne pobele i dok ne udvostruče svoju zapreminu, ali nije neophodno da mogu pomoću smese da se crtaju slova.
U mlazu se dodaju pomešano maslinovo ulje i ulje, muti se na niskom stepenu.
U tri porcije se dodaje brašno sa praškom za pecvio, tako što se naizmenično slaže sa svežim mlekom i završava se brašnom. Sve se muti dok se ne dobije glatka smesa na niskom stepenu miksera.
Gotova smesa za kolač se sipa u tepsiju za pečenje 35/25 cm pokrivenu papirom za pečenje i podmazanu maslacem. Zagladi se.
Na stavljeno testo se razbaca voće.
Između njega, može i na voće, da se sipa supena kašika smese sa rikotom.
Veoma pažljivo i lagano, bez stizanaj do dna tepsije, dugačkim drvenim štapićem se meša u laganim krugovima kako bi voćni kolač bio raskošan.
Prolećni kolač sa rikotom i svežim voćem se peče u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 170 stepeni otprilike 35-40 minuta.