Način pripreme
Plave šljive se operu, provere da li imaju oštećenja i osuše se.
Prepolovite ih i uklonite koštice.
Stavite papir za pečenje na suvi pleh. Polovine poređajte na papir sa isečenom stranom na gore.
Stavljaju se na srednju rešetku u rerni sa uključenim ventilatorom i najnižom temperaturom - oko 50 stepeni. Važno je da vrata rerne ostavite malo odškrinuta, kako biste omogućili da para izlazi tokom sušenja.
Najekonomičnije je koristiti noćnu energiju. Obično se voće suši u toku jedne noći.
Da biste bili sigurni da su šljive potpuno osušene, lagano pritisnite prstima i proverite da li ima vlage.
Gotove sušene šljive čuvaju se u platnenim kesama na provetrenom mestu.
Ovako pripremljene šljive idealne su za kompot, janije sa prazilukom i mesom.
Suve šljive pečene u rerni su spremne.
Pogledajte za šta su korisne suve šljive i naučite kako da napravite slatko od šljiva - bez konzervansa i štetnih E.