Način pripreme
Jaja ostavljamo na sobnoj temperaturi. Mutimo jaja u posudi miskerom ili metalnom žicom za mućenje, sve dok se ne dobije vazdušast krem.
Postepeno dodajemo šećer i ponovo mutimo. U smesu stavljamo i ulje i ponovo mešamo. Prosejemo brašno i stavljamo u njega 1 kašičicu praška za pecivo i 1 vanilu za aromu.
U kiselo mleko dodajemo sodu i promešamo. Ostavljamo sodu u mleku da se aktivira. Zatim stavljamo u nju u posudu sa smesom od jaja.
Postepeno u smesu stavljamo brašno i nastavljamo da mešamo, kako bi se pomešali svi sastojci. Od kaše za kolač odvajamo 1 šolju i u nju stavljamo 1 supenu kašiku kakaa i 1/2 kašičice cimeta.
Kalup za kolač podmazujemo uljem i posipamo brašnom. Sipamo svetlu smesu. Posle ravnomerno stavljamo smeđu smesu na belu. Prethodno zagrevamo rernu na 180 stepeni i stavljamo kolač da se peče, dok ne bude gotov.
Tankim štapićem proveravamo da li se dovoljno ispekao. Kada ispečemo kolač, okrećemo ga na tanjir. Pomešamo šećer u prahu sa 1 supenom kašikom cimeta i kolač posipamo cediljkom.
Takođe pročitajte kako se pravi ukusan i vazdušast kolač ili probajte i naše druge recepte za kolač.