Način pripreme
Pirinač operemo lepo i potopimo na kratko u vodu.
Patlidžan, ne ljuštimo, sečemo na kockice i posolimo. Ostavljamo sa strane 10 minuta. Nakon toga ocedimo rukama da se odvoji sok.
Tikvicu operemo, takođe ne ljuštimo i sečemo na kockice. Šargarepu ljuštimo i iseckamo.
Papriku očistimo od semenki i sitno iseckamo. Luk i beli luk iseckamo. Paradajaz oljuštimo i isečemo na komade.
U dubokom tiganju ili šerpi zapečemo semenke korijandera. Nakon toga počinju da puštaju arome, dodajemo ulje, beli luk i luk.
Pržimo kratko i postepeno u njih dodajemo šargarepu, papriku, patlidžan i tikvice.
Nakon što se povrće zaprži dodajemo pirinač, oceđen od vode i mešamo dok ne postane providan.
Sipamo 1 šolju vode i ostavljamo pirinač da nabubri, mešamo periodično. Nakon toga dodajemo paradajz i jelo poklopimo 5-10 minuta.
Na kraju začinimo solju, biberom i kuminom po ukusu, posipamo peršunom i po želji dodajemo sitno iseckanu ljutu crvenu papriku.
Jelo se može odmah servirati toplo ili hladno za letnje vrućine.
Ukusno i lako posno jelo za svačiji ukus.
Posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem je gotovo.
Ako vam se recept dopada, probajte predloge za pirinač sa tikvicama ili tikvice punjene pirinčem.