Način pripreme
Proso oprati kroz nekoliko voda, pa ga ostaviti potopljenog nekoliko sati ili preko noći. Ocediti, sipati sveži vodu i staviti da se kuva. Začiniti prema ukusu i nakon što provri kuvati 15-20 minuta dok proso ne nabubri. Količina vode prilikom kuvanja treba da bude tri puta veća od količine prosa.
Crni luk oljuštiti, iseći sitno na kockice i propržiti na ulju. Po potrebi dosipati po malo vode. Zatim postepeno dodavati povrće.
Šargarepu oljuštiti, iseći i staviti na luk da se dinsta. Papriku iseći na trakice i dodati u šerpu. Zatim umešati boraniju, pasulj i tikvice isečene na kockice. Na kraju dodati i zamrznuti kukuruz šećerac.
Začiniti prema ukusu i po želji dodati origano, bosiljak ili neki sličan začin. Dosipati vodu i dinstati dok povrće ne omekša, a zatim ga pomešati sa prosom. Na ovaj način se priprema fil za punjenje pite sa povrćem i prosom.
Kore podeliti na četiri dela, tako da se svaka pita priprema od po 3-4 kore. Pomešati jednake količine ulja i kisele vode u čaši. Kore premazivati ovom mešavinom i ređati jednu preko druge. Na poslednju koru naneti četvrtinu fila od povrća i prosa, pa umotati u rolat.
Istim postupkom pripremiti još tri rolata. Prebaciti ih u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i premazati mešavinom ulja i kisele vode.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok pita ne porumeni. Pečenu pitu prekriti mokrom krpom, pa kada se malo prohladi i omekša, iseći i poslužiti.
Prijatno u moju posnu pitu od gotovih kora sa prosom i povrćem.