Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Palamida u konzervi po starom ribarskom receptu

Palamida u konzervi po starom ribarskom receptu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Palamida u konzervi po starom ribarskom receptu
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
9
"Stari ribari znaju da spremaju palamidu u konzervi - delimo njihov recept sa vama, iskoristite ga"

Potrebni sastojci

  • palamida - 5 riba
  • so - krupna
  • voda
  • paradajz pire
  • kiseli krastavčići
  • grašak
  • limun
  • biber - u zrnu
  • piment
  • lovorov list
  • ulje - biljno
  • grančice vinove loze - kao rešetka
* merne jedinice

Način pripreme

Riba se očisti od škrga, creva i peraja. Ispere se hladnom (ili morskom) vodom i ostavi da se kratko ocedi krv dok ne pripremimo rasol. Da biste to uradili, sipajte krupnu so u veliku posudu sa ključalom vodom i mešajte dok se ne istopi.

Testiramo koncentraciju soli sa sirovim jajetom. Čim ispliva iz vode sa površinom veličine novčića, salinitet je dobar. Riba se stavlja u vatrostalnu posudu ili emajliranu duboku posudu. Prelijte ohlađenom salamurom i ostavite ribu u frižideru 4-5 sati.

Ribu nakon soljenja isecite na kotlete debljine 2 cm. Krastavce i limun sečemo na tanke kolutove.

Postoje dve opcije za pripremu ove konzerve. Jedna je da se ispeče riba, a drugi da se kuva na pari.

Ja lično preferiram drugu opciju, jer kada se ispeče, riba ostaje suva, a prepečena koža ne dozvoljava sosu da prodre i začini meso. Na dno šireg lonca ređaju se štapići vinove loze. Ribe se ređaju zbijeno preko njih i preliju se sa malo vode, da bude do „rešetke od grančica vinove loze”. Termička obrada traje dok kotleti ribe ne omekšaju.

U kuvani paradajz sos stavljaju se lovor, biber u zrnu i malo pimenta (sastojci su po vašem ukusu).

Zagreva se na vatri da se oslobode arome. U tiganj sipajte biljnu masnoću i čim dostigne temperaturu prženja stavite koricu starog hleba (stari ribarski trik). Na ovaj način ulje neće užegnuti, a njime se preliva marinirana slana riba. Imamo spremne i ohlađene sastojke i vreme je da ih sastavimo u tegle za konzerviranje.

Na dno staklene posude stavite kašiku ili dve paradajz pirea. Sledi kotlet palamide, kiseli krastavci, malo graška i kriška limuna. Začini su jedan lovorov list, 2 zrna pimenta i 5-6 zrna bibera po tegli. Ređamo naizmenično paradajz pire i ribu.

Na kraju završimo sa kašikom biljne masnoće. Stavite poklopce i sterilišite konzerve dva sata nakon ključanja vode.

Saznajte takođe kako se pravi sveža usoljena palamida, ukusna pohovana palamida ili saznajte više o ribi palamidi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: