Jednostavne mekike po starom receptu

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
15/08/2018
"Stari i proveren recept za mekike, koje se pripremaju tako lako da nećete imati izvinjenje da ih ne probate "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano7 642
  • Pregledi tokom meseca117
  • Pregledi tokom sedmice17
  • Komentarisano1 times
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad
  • mlaka voda - 400 ml
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • kvasac - 1 kockcia, sveža (42 g)
  • brašno - 800 g
  • dodatno
  • sir - za posipanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac i rastvorite ga u polovini mlake vode, ostavite tanjir pokriven oko 10 minuta.

U posudi prosejte brašno, napravite udubljenje i u njega dodajte so, razbijte jaje i dodajte aktivirani kvasac i preostalu količinu vode.

Počnite da mesite, u početku mešajte kašikom (dokle je moguće), nakon toga mesite rukama dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po rukama. Stavite testo u brašnom posutu posudu, pospite sa malo brašna i ostavite da se udvostruči.

Na radnoj površini, obilno posutoj brašnom, nemojte da ga premesite, rukama razvucite testo na koru (što je moguće tanjur) na pravougaoni list.

Namžite list uljem i izrendajte sir odozgo. Uvijte list u rolat i isecite rolat na komade debljine 1 cm, svako parče malo razvucite i poređajte na brašnom posutu radnu površinu.

Ugrejte više ulja i pržite ovako oblikovane mekike sa obe strane dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#219905
Korisnik#219905
13.09.2018 07:44
Moje omiljeno jelo iz detinjstva.
0
0