Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica po starom receptu

Ljutenica po starom receptu

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Ljutenica po starom receptu
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
240 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
420 min.
Porcije
30
"Isprobani recepti za spremanje ljutence su toliko vredni da se daju u nasledstvo kao pravo blago"

Potrebni sastojci

  • paprike - 20 kg, crvene
  • paradajz - 10 kg, zreo
  • patlidžan - 5 kg
  • šargarepa - 2 kg
  • luk - 1 kg, star
  • beli luk - 1 glavica
  • sirće - 300 ml (vinsko)
  • čubar - 1 kašika (mrvljeni)
  • origano - 1 kašika
  • biber - 1 kašika (mleveni)
  • kumin - pola kašike (mleveni)
  • ljute paprike - 3 - 4 - 5 komada (po želji)
  • šećer - 300 g
  • so - 200 g (ili više, prema ukusu)
  • ulje - 1 litar
  • hleb - 1 kriška
* merne jedinice

Način pripreme

1. Paprike se ispeku u pekaču za paprike, roštilju, ringli ili bilo čemu što je pri ruci. Stavlja se posuda i poklapa se poklopcem da se izdinstaju i lakše ljušte. Može i u najlon kesu. Nakon toga se ljušte, sklanjaju se semenke i ostavljaju se da se ocede.

2. Paltidžan se takođe ispeče, izdinsta se pod poklopcem i ljušti se.

3. Šargarepe se ljušte i skuvaju se.

4. Paprike, patldižan i šargarepe se melju u mlinu za mesi na najsitnijoj rešetki. Može i u blenderu, razume se, ali prababa nije imala blender...

5. Paradajz se melje u mašini koja otklanja ljuske i semenke i u zavisnosti od vrste mašine nekad je potremno da se odvojene ljuske i semenke ponovo samelju u mašini da se dobro odvoji meso.

6. Sok od paradajza se stavlja da se skuva i neprestano se meša da ne zagori.

8. Kada paradajz redukuje svoju količinu, u njega se dodaju mlevene paprike, patlidžan, šargarepa, i istucan beli luk (ili kroz presu) i kuvanje se nastavlja uz neprestano mešanje. Ovde je trenutak u kome se dodaju i sitno isečene ljute paprike i sirće.

9. Začini (čubar, origano, biber, kumin) se melju na sitno u mlinu za kafu i dodaju se u ljutenicu. Dodajemo šećer i so.

10. Ulje se zagreva u šerpi i ubacuje se jedna kriška hleba da se isprži. Kada hleb postane zlatst izvadi se, a ulje se u tankom mlazu dodaje u ljutenicu uz neprestano mešanje, da se dobro usvoji.

11. Ljutenica je gotova, kada pri mešanju ostaje putić po dnu posude.

Zatvara se u tegle, koje se kuvaju da se zatvori poklopac (nakon što provri voda) 10-15 minuta. Vade se i okreću se poklopcem na dole.

Od nabrojanih količina sastojaka dobija se oko 13-14 kg ljutenice (u zavisnosti do koje gustine je kuvana). U suštini ispalo je 30 teglica od po 300 ml i 12 teglica od po 400 ml.

Srećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: