Način pripreme
1. Paprike se ispeku u pekaču za paprike, roštilju, ringli ili bilo čemu što je pri ruci. Stavlja se posuda i poklapa se poklopcem da se izdinstaju i lakše ljušte. Može i u najlon kesu. Nakon toga se ljušte, sklanjaju se semenke i ostavljaju se da se ocede.
2. Paltidžan se takođe ispeče, izdinsta se pod poklopcem i ljušti se.
3. Šargarepe se ljušte i skuvaju se.
4. Paprike, patldižan i šargarepe se melju u mlinu za mesi na najsitnijoj rešetki. Može i u blenderu, razume se, ali prababa nije imala blender...
5. Paradajz se melje u mašini koja otklanja ljuske i semenke i u zavisnosti od vrste mašine nekad je potremno da se odvojene ljuske i semenke ponovo samelju u mašini da se dobro odvoji meso.
6. Sok od paradajza se stavlja da se skuva i neprestano se meša da ne zagori.
8. Kada paradajz redukuje svoju količinu, u njega se dodaju mlevene paprike, patlidžan, šargarepa, i istucan beli luk (ili kroz presu) i kuvanje se nastavlja uz neprestano mešanje. Ovde je trenutak u kome se dodaju i sitno isečene ljute paprike i sirće.
9. Začini (čubar, origano, biber, kumin) se melju na sitno u mlinu za kafu i dodaju se u ljutenicu. Dodajemo šećer i so.
10. Ulje se zagreva u šerpi i ubacuje se jedna kriška hleba da se isprži. Kada hleb postane zlatst izvadi se, a ulje se u tankom mlazu dodaje u ljutenicu uz neprestano mešanje, da se dobro usvoji.
11. Ljutenica je gotova, kada pri mešanju ostaje putić po dnu posude.
Zatvara se u tegle, koje se kuvaju da se zatvori poklopac (nakon što provri voda) 10-15 minuta. Vade se i okreću se poklopcem na dole.
Od nabrojanih količina sastojaka dobija se oko 13-14 kg ljutenice (u zavisnosti do koje gustine je kuvana). U suštini ispalo je 30 teglica od po 300 ml i 12 teglica od po 400 ml.
Srećno!