Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Šumski sirup od maslačka

Šumski sirup od maslačka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5321533k
Šumski sirup od maslačka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"A recept za ovaj aromatični šumski med uzeli smo direktno od šumskih vila, časna reč"

Potrebni sastojci

  • maslačak - 4 pune šake, oko 200 cvetova (Taraxacum officinale)
  • šećer - 1 kg, nerafinisan
  • voda - 1250 ml, izvorska ili filtrirana
  • limunska kiselina - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Cveće se sakuplja sa čiste planinske livade, van zagađenja u gradovima.

Berba se vrši po suvom i sunčanom vremenu! Dobro je da se obrađuju odmah nakon sakupljanja, do dva sata. Iz tog razloga ne kvasim i ne perem korpe sa cvećem.

Voda ispire polen, koji cveću daje karakterističan miris.

Zelene stabljike čistimo od cveća. Sušimo ih ili pravimo salatu.

Četiri pune šake (sa obe ruke) cvetova stavljaju se u emajliranu posudu u hladnu vodu. Polako zagrevati do ključanja.

Pustite da se malo kuvaju, oko 15-20 minuta.

Nakon termičke obrade, lonac se skida sa šporeta i ostavlja da se hladi preko noći.

Sledećeg dana dobijeni napitak se procedi kroz gazu, a cvetovi se dobro ocede.

U tečnost se sipa šećer i ponovo polako zagreva sirup.

Lonac se stavlja na šporet bez poklopca. Da bi se očuvala korisna svojstva biljke, uključuje se na najnižu temperaturu.

Tako tečnost isparava bez ključanja, meša se drvenom kašikom.

Kuvanje se nastavlja sve dok kap sirupa, stavljena na hladan tanjirić ne prestane da se razliva.

Dodajte limunsku kiselinu i ostavite još 10 minuta.

Trebalo bi da dobijete lep, gust sirup sa cvetnom aromom. Još vruć sirup sipamo u suve staklene tegle, koje okrećemo naopačke.

Pogledajte i kako se pravi čaj od maslačka i za šta je koristan koren maslačka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: