Način pripreme
Cveće se sakuplja sa čiste planinske livade, van zagađenja u gradovima.
Berba se vrši po suvom i sunčanom vremenu! Dobro je da se obrađuju odmah nakon sakupljanja, do dva sata. Iz tog razloga ne kvasim i ne perem korpe sa cvećem.
Voda ispire polen, koji cveću daje karakterističan miris.
Zelene stabljike čistimo od cveća. Sušimo ih ili pravimo salatu.
Četiri pune šake (sa obe ruke) cvetova stavljaju se u emajliranu posudu u hladnu vodu. Polako zagrevati do ključanja.
Pustite da se malo kuvaju, oko 15-20 minuta.
Nakon termičke obrade, lonac se skida sa šporeta i ostavlja da se hladi preko noći.
Sledećeg dana dobijeni napitak se procedi kroz gazu, a cvetovi se dobro ocede.
U tečnost se sipa šećer i ponovo polako zagreva sirup.
Lonac se stavlja na šporet bez poklopca. Da bi se očuvala korisna svojstva biljke, uključuje se na najnižu temperaturu.
Tako tečnost isparava bez ključanja, meša se drvenom kašikom.
Kuvanje se nastavlja sve dok kap sirupa, stavljena na hladan tanjirić ne prestane da se razliva.
Dodajte limunsku kiselinu i ostavite još 10 minuta.
Trebalo bi da dobijete lep, gust sirup sa cvetnom aromom. Još vruć sirup sipamo u suve staklene tegle, koje okrećemo naopačke.
Pogledajte i kako se pravi čaj od maslačka i za šta je koristan koren maslačka.