Način pripreme
Potopite prstohvat šafrana u 1 kašiku vruće vode na 5-10 minuta da oslobodi svoju aromu i boju.
Promešajte glavne sastojke. U dubokoj posudi ili šolji blendera pomešajte mleko, sok od limuna ili sirće, senf i malo soli.
Ručnim blenderom počnite da mešate sastojke i polako dodajte biljno ulje u tankom mlazu. Nastavite dok se smesa ne zgusne i poprimi kremastu konzistenciju.
Kada se majonez zgusne, dodajte vodu sa rastvorenim šafranom i dobro promešajte dok se boja i ukus ravnomerno ne rasporede.
Probajte i prilagodite ukus solju ili dodatnim sokom od limuna, ako je potrebno.
Čuvajte majonez u zatvorenoj posudi u frižideru do 4-5 dana.
Ovaj recept je odličan za ljude koji izbegavaju jaja, a ima sofisticiran ukus zahvaljujući šafranu.
Sa gotovim majonezom možete napraviti odlične sosove od majoneza. Obavezno isprobajte naše recepte za veganski majonez ili ovaj brzi domaći majonez.