Način pripreme
Za ovu raskošnu baklavu pripremite sirup za baklavu sa kokosom tako što ćete prvo karamelizovati šećer u šerpi dok se ne dobije svetli karamel. Nakon toga dodajte vodu i vratite na ringlu dok se karamel u potpunosti ne istopi.
Dodajte i krišku limuna i kuvajte sirup 10 minuta, nakon čega ga ostavite da se ohladi do sobne temeprature.
Sameljite orahe ne mnogo sitno i dodajte u njih kokosovo brašno.
Istopite kokosovo ulje.
Uzmite jednu koru i premažite je maslacem. Odozgo stavite drugu, i nju namažite. Ponovite dok ne budu 4 kore. Nakon toga obilno pospite orasima i uvijte u rolat. Rolat nasecite na panjeve debljine otprilike 4-5 cm.
Poređajte ih u tepsiju sa razrezom ka gore.
Nastavite na isti način sa ostalim korama.
Zagrejte rernu na 170 stepeni i stavite baklavu da se peče otprilike 30-35 minuta dok ne postane zlatkasta.
Vruću baklavu zalijte već ohlađenim sirupom. Ostavite baklavu na hladnom da odstoji nekoliko sati. Karamel baklava sa kokosom je najlepša narednog dana.
Pogledajte još zašto se baklava šećeri, kao i koji je to zeleni sastojak na turskoj baklavi.