Način pripreme
Iseckajte praziluk i dinstajte ga na 30 g maslaca 5 minuta na umerenoj vatri.
Dodajte šargarepe u tankim kolutićima, krompir u malim komadićima i zrnca graška.
Sipajte otprilike 500 ml vode, posolite i kuvajte 20 minuta poklopljeno.
Proverite da li je povrće skuvano i ukoliko mu je potrebno još malo, nastavite da kuvate još 5 minuta. Svežem grašku je generalno potrebno malo više vremena nego li zamrznutom.
Sipajte mleko, stavite ostali maslac i crni biber i ostavite krem čorbu od povrća da se krčka još 5 minuta.
Za to vreme pripremite krutone tako što isečete hleb na male kockice.
Istopite maslac i na njemu zapecite krutone.
Poprskajte ih belim lukom u spreju ili prstohvatom belog luka u prahu i blago posolite.
Gotovu supu od graška blendajte ili pasirajte dok ne postane veoma glatka i nežna.
Definitivno će vam biti teže pasatorom nego blenderom, zbog finih ljuspi graška, koje treba da budu savršeno samlevene i da se ne primećuju.
Rasporedite u 6 malih posudica vruću krem čorbu (kao predjelo), pospite po želji kuvanim celim zrnima graška i pripremljenim hrskavim i aromatičnim krutonima.
Raskošna krem čorba Sen Žermen!