Način pripreme
Kokosovo ulje se istopi na ringli na srednjoj temperaturi.
Sušene borovnice se naseckaju na male komadiće tako što se ne namaču prethodno.
U posudu se sipaju ovsene pahuljice, brašno od badema, cimet, sodu za hleb i prstohvat soli. Veoma dobro se izmeša.
U posebnoj posudi se pomešaju pire od zelenih jabuka i istopljeno kokosovo ulje, nakon čega se dodaje vanila i meša se.
Tečna smesa se sipa u posudu sa ovsenim sastojcima i dobro se meša dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju se dodaju naseckane sušene borovnice i pažljivo se izmešaju kako bi se testo ravnomerno rasporedilo.
Umesi se testo.
Uzimaju se male količine testa i oblikuju se ovseni kolačići rukama ili kašikom, nakon čega se ređaju u tepsiju na papir za pečenje. Ostavlja se malo rastojanje između svakog kolačića, s obzirom na to da će se blago raširiti za vreme pečenja.
Kolačići se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta ili dok ne postanu zlatkasti i sa blago hrskavim krajevima.
Ovseni kolačići sa borovnicama bez šećera i jaja se ostavljaju da se ohlade na rešetci kako bi sačuvali svoju hrskavost.
Pogledajte još koji je koristan sastav ovsenih pahuljica i koliko ovsenih pahuljica je dobro za doručak.