Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Slani keksići sa semenkama

Slani keksići sa semenkama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4881535k
Slani keksići sa semenkama
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 15
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
24
"Koliko god visoko da podignete kutiju sa slanim keksićima, neće moći da ih sačuvate od nevaljalaca koji ih prosto obožavaju."

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 1 šolja
  • kukuruzni griz - 1 šolja
  • speltine mekinje - 1 šolja
  • seme maka - 2 šake
  • susam - 3 šake
  • suncokretove semenke - oko 1 i 1/2 šolja, namočene (sirove)
  • čubar - 3 prstohvata
  • bosiljak - 3 prstohvata, sušen i izmrvljen
  • divlja nana - 1 prstohvat, sušena i izmrvljena
  • himalajska so - 1 kašičica
  • šarlan - 3 supene kašike
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika, jabukovo
  • voda - oko 1 i 1/2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Sve sastojke umesimo u meklo i blago lepljivo testo. Tako što je jedina specifična stvar što smo sirove suncokretove semenke prethodno namočili na otprilike pola sata da se semenke probude, a sodu za hleb - zalivamo jabukovim sirćetom da se aktivira.

U velikoj tepsiji podmazanoj šarlanom raspoređujemo testo dlanom i posle malom oklagijom, ravnomerno razvijamo - sa debljinom od 5 mm.

Na kraju nazubljenim nožem (zbog semenki) sečemo ravnomerne kvadratiće.

Krekere pečemo na 200 stepeni - 20-30 minuta tako što vrtimo tepsiju s vremena na vreme da se ravnomernu ispeku.

Gotove ispečene slane krekere stavljamo u kutiju za keksiće i nakon što se blago ohlade, zatvaramo kutiju da se ne bi isušili slani keksići i pre svega da se sačuva njihova mekoća!

Neobično ukusni, mekani i hrskavi slani keksići sa semenkama!

Takođe, pogledajte kako da napravite mekane slane mafine ili omiljene vojničke gurabije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: