Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kolač sa ratlukom»Krhki kolačići sa ratlukom

Krhki kolačići sa ratlukom

KrisiKrisi
Početnik
3411130
Krhki kolačići sa ratlukom
Fotografije: Anonymous
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
30
"Krhki kolačići sa ratlukom uz kafu ili čaj - savršena poslastica koju prosto ne možeš da prestaneš da jedeš."

Potrebni sastojci

  • svinjska mast - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 200 g
  • šećer u prahu - 150 g, za testo + šećer u prahu, za posipanje
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • brašno - 450 g
  • vanilin šećer - 3 komada
  • ratluk - 300 g, za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

Mast, jaje i kiselo mleko treba da budu na sobnoj temperaturi. Od brašna se pravi udubljenje. Soda se stavlja u kiselo mleko da se aktivira.

Od svih sastojaka se mesi testo od maslaca. Prestoji kratko 20-30 minuta. Deli se na 2 jednaka dela. Od svakog se razvija kora.

Ratluk se seče na jednake štapiće /svaki komadći se seče na 4 ili 6 komada/.

Ređa se jedan red ratluka po dužini kore i pažljivo se uvija odmah kako bi se oblikovamo tanak rolat.

Rolat se prvo odseče od kore i zatim se seče na male tompuse.

Broj tompusa od jednog rolata je koliko je i komada ratluka u njemu /otprilike/.

Ukusni kolačići od ratluka se peku u prethodno zagrejanoj rerni na papiru za pečenje na 180-200 stepeni.

Još topli, krhki kolačići sa ratlukom se uvaljaju u šećer u prahu.

Pogledajte još kako se pravi ratluk, kao i sve što treba da znate o ratluku. Obavezno probajte i kolačiće od maslaca za tili čas.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: