Način pripreme
Mast, jaje i kiselo mleko treba da budu na sobnoj temperaturi. Od brašna se pravi udubljenje. Soda se stavlja u kiselo mleko da se aktivira.
Od svih sastojaka se mesi testo od maslaca. Prestoji kratko 20-30 minuta. Deli se na 2 jednaka dela. Od svakog se razvija kora.
Ratluk se seče na jednake štapiće /svaki komadći se seče na 4 ili 6 komada/.
Ređa se jedan red ratluka po dužini kore i pažljivo se uvija odmah kako bi se oblikovamo tanak rolat.
Rolat se prvo odseče od kore i zatim se seče na male tompuse.
Broj tompusa od jednog rolata je koliko je i komada ratluka u njemu /otprilike/.
Ukusni kolačići od ratluka se peku u prethodno zagrejanoj rerni na papiru za pečenje na 180-200 stepeni.
Još topli, krhki kolačići sa ratlukom se uvaljaju u šećer u prahu.
Pogledajte još kako se pravi ratluk, kao i sve što treba da znate o ratluku. Obavezno probajte i kolačiće od maslaca za tili čas.