Način pripreme
Pileće želuce potopite na otprilike 3-4 sata u vodi. Nakon toga ih operite, ocedite od vode i pažljivo očistite. Veće rasecite na dva dela, a manje ostavite cele. Po izboru možete daih ostavite sve cele ili da ih sitnije naseckate.
U duboku šerpu sipajte vodu i rakiju. Za rakiju nije važno koja će biti, a ukoliko nemate, možete da koristite i drugi alkohol. Ubacite očišćene želuce unutra u vodu i stavite na ringlu na najviši stepen.
Kada uzavru, dodajte i malo soli u vodu. Kuvaju se dok ne postanu mekani i ne počnu da lome viljuškom - za otprilike 2-3 sata. Kada su gotovi, ostavljate ih u bujonu.
Ogulite šargarepu i luk, operite ih i sitno naseckajte. U dubokom tiganju ili šerpu dinstajte povrće stavljajući ulje i malo vode. Možete i da ih zapržite, ako više volite i u tom slućaju neće biti potrebna voda. Kada omekšaju, dodajte 1-2 čašu bujona i dodajte oprani pirinač. Začinite začinima - solju, čubrom i crnim biberom.
Mešajte dok pirinač ne psotane staklast i ne upije malo bujina. Pazite da se ne zalepi, dodajte još. Skinite sa ringle i sipajte u tepsiju za pečenje.
Dodajte još 6-7 čaša bujona s tim što ukupna količina dodatih čaša bujona ne sme biti više od 8-9 čaša, i ostavite u rerni na otprilike 25 minuta na 250 stepeni ili dok ne bude gotovo. Kada ga izvadite, treba da bude blago vlažan.
Pirinač sa želucima poslužujete sa domaćom turšijom ili svežom salaticom i čašom belog vina.
Takođe, pogledajte kako da pravilno očistite želuce i saznajte gde grešite ako vam želuci postanu žilavi. Ako volite pirinač, pogledajte kako da napravite savršeno mleko sa pirinčem ili omiljeno pile sa pirinčem.