Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Unikatna ekler-torta Karpatka

Unikatna ekler-torta Karpatka

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5455k521
Unikatna ekler-torta Karpatka
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 5
12/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Ova ekler-torta zaslužuje svu pažnju, koju planiramo da joj posvetimo"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 140 ml
  • jaja - 4 kom
  • maslac - 80 g
  • so - 1/2 kašičice
  • za krem
  • sveže mleko - 150 ml + 500 ml
  • jaja - 2 kom.
  • šećer - 200 g
  • maslac - 250 g
  • skrob - 3 kašike
  • vanila
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu sipajte vodu, mleko, so i maslac. Uključite ringlu, i kada smesa provri, sipajte brašno energično mešajući, dok se smesa ne sgusne i napravi glatko kuvano testo. Ostavite testo da se ohladi.

Ohlađenom testu dodajte jedno po jedno jaje, mešajući, dok ih testo ne primi.

Podelite smesu u dva dela. Stavite papir za pečenje u kalup za tortu sa pokretnim prstenom. Sipajte jedan deo testa i rasporedite, ali nemojte ravnjati. Pecite u rerni do zlatno-žute boje. Na isti način napravite i drugu koru.

Napravite krem, tako što ćete umutiti jaja sa šećerom, dodati skrob, rastvoren u 150 ml mleka. Ovu smesu dodajte preostalom toplom mleku /šerpa je na slaboj vatri/ i neprestano mešajte, dok ne dovijete vazdušast krem. Dodajte vanilu.

Dobijeni krem ohladite.

Dobro mutite maslac, dok ne dobijete mekani krem. Dodajte kašiku po kašiku već pripremljenog krema i mutite mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Stavite pokretni prsten u odgovarajući tanjir, obložite zidove papirom za pečenje. Stavite prvu koru, sipajte krem, poravnajte, a zatim stavite i drugu koru.

Ostavite da se stegne 2-3 sata. Gotovu tortu pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.7
52
41
30
20
10
Oceni: