Način pripreme
Povrće se očisti i opere.
Luk se sitno nasecka, šargarepa se izrenda.
U odgovarajuću šeru se sipa malo ulja, koliko je potrebno da pokrije dno /koristim šerpu sa zapreminom 2.5-3 litre/. Dodaje se luk, šargarepa, so i 100 ml vode. Dinsta se dok voda ne ispari.
Dodaje se oko 2 litre vode i ostavlja se da uzavri, dodaju se očišćene, ali cele suve papričice. Kuva se 10 minuta. Dodaje se sitno naseckani spanać, crni biber i kuva se još 15 minuta. Skuvane suve papričice se vade, ogule, naseckaju na male komade i ponovo vraćaju u supu od spanaća zajedno sa fidom. Kuva se dok se fida ne skuva, posipa se sitno naseckanim peršunom.
Jaje se muti sa malo soli, dodaje se nekoliko kapljica sirćeta i kiselog mleka.
U zapršku u tankom mlazu se postepeno dodaje i vruća supa od spanaća, dok se zaprška ne temperira. Gotovu zapršku dodajemo u supu uz neprestano mešanje.
Supa od spanaća sa suvim papričicama može da se konzumira i bez zaprške, što je čini posebno odgovarajućom za ishranu tokom posta.
Već zaprženu supu vraćamo na ringlu na još 2-3 minute.
Pogledajte još kako da odmrznemo spanać, kao i savete kako se kuva spanać.