Način pripreme
Ređana pita je veoma jednostavna i veoma brzo bude gotova! Kao kod svake pite, počinjemo sa pripremanjem nadeva. Operemo listove kiseljaka, sremuša i spanaća, kog možemo zameniti blitvom po želji.
Sitno ih naseckamo. U posudi umutimo 1 jaje zajedno sa kiselim mlekom sa sodom za hleb, himalajskom solju i crnim biberom (nije obavezan).
Šarlanom podmazujemo pravougaonu pljosnatu tepsiju i stavljamo prvu koru. Ako je kora malo veća od tepsije, lagano je podvijamo i zatim ređamo svaku sledeću koru - da bude podvijena sa različite strane.
Premazujemo je šarlanom, posipamo s malo zeleniša i stavljamo drugu koru. Po njoj premazujemo mlečni nadev ne zaboravljajući i krajeve da ne budu suvi. Posle ponovo kora + zeleniš + kora + mlečna smesa i tako dok na kraju ne završimo korom (ispod koje ima zeleniša).
Odozgo premazujemo drugim jajetom silikonskom četkom i pečemo oko pola sata tako što nakon prvih 5-10 minuta sečemo pitu na kvadrate kako bi mogla ravnomerno da se ispeče i iznutra!
Poslužujemo ređanu pitu sa kiseljakom i sremušom toplu i hrskavu sa čašom osvežavajućeg jogurta!
Takođe, pogledajte kako da napravite pitu sa spanaćem ili ukusnu domaću pitu sa prazilukom.