Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zeljanica»Ređana pita sa kiseljakom i sremušem

Ređana pita sa kiseljakom i sremušem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4911535k
Ređana pita sa kiseljakom i sremušem7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Pravi smo majstori pita sa zelenišom, a ova je jedna od naših omiljenih."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine
  • kiseljak - 1 šaka, naseckan
  • sremuš - 1 šaka, naseckani listovi
  • spanać - 2 šake, naseckan (ili blitva)
  • kiselo mleko - 1/2 kantice
  • jaja - 2 komada
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • himalajska so - 1 kašičica, ravna
  • crni biber - 1 prstohvat, po želji
  • šarlan - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ređana pita je veoma jednostavna i veoma brzo bude gotova! Kao kod svake pite, počinjemo sa pripremanjem nadeva. Operemo listove kiseljaka, sremuša i spanaća, kog možemo zameniti blitvom po želji.

Sitno ih naseckamo. U posudi umutimo 1 jaje zajedno sa kiselim mlekom sa sodom za hleb, himalajskom solju i crnim biberom (nije obavezan).

Šarlanom podmazujemo pravougaonu pljosnatu tepsiju i stavljamo prvu koru. Ako je kora malo veća od tepsije, lagano je podvijamo i zatim ređamo svaku sledeću koru - da bude podvijena sa različite strane.

Premazujemo je šarlanom, posipamo s malo zeleniša i stavljamo drugu koru. Po njoj premazujemo mlečni nadev ne zaboravljajući i krajeve da ne budu suvi. Posle ponovo kora + zeleniš + kora + mlečna smesa i tako dok na kraju ne završimo korom (ispod koje ima zeleniša).

Odozgo premazujemo drugim jajetom silikonskom četkom i pečemo oko pola sata tako što nakon prvih 5-10 minuta sečemo pitu na kvadrate kako bi mogla ravnomerno da se ispeče i iznutra!

Poslužujemo ređanu pitu sa kiseljakom i sremušom toplu i hrskavu sa čašom osvežavajućeg jogurta!

Takođe, pogledajte kako da napravite pitu sa spanaćem ili ukusnu domaću pitu sa prazilukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: