Način pripreme
1. Isecite hladan maslac u brašno, pomešano sa grizom. Trljajte prstima dok ne dobijete mrvice.
2. Stavite jaje, susam, začine, so, šećer i dve vrste sireva, fino izrendanih.
3. Zamesite glatko testo koje treba da bude mekano, ali ne previše. Ako je previše mekano, jaje je bilo veće i treba da dodate jpš brašna.
4. Oblikujte testo na loptu, uvijte u providnu foliju i stavite u frižder na 30 minuta.
5. Slane keksiće možete oblikovati ručno, kidajte i valjajte loptice, posle ih spljeskajte. Možete razviti oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini i iseći kalupima. Uslov je da su tanji.
6. Oblikovane slane keksiće poređajte u dva pleha, obložena papirom za pečenje. Pospite susamom i stavite u rernu na 180 stepeni 15 minuta svaki.
Da bi se susam bolje zalepio, ako želite prethodno namažite umućenim belancem sa kapljicom ulja i prstohvatom soli.
7. Nakon što se ohlade, servirajte sa ukusnim namazom ili za hrskanje u svako doba.
Voljeni slani keksići sa susamom i začinima za sve prilike.
Prijatno!