Način pripreme
Meso iseći tako da se dobije jedna velika šnicla debljine oko 1, 5 cm. krenite nožem odozgo, krenite ka ivici, ali ne secite do kraja već usmerite nož na dole. Malo pre kraja usmeriti nož ka širem kraju mesa i tako dok se ne dobije velika šnicla.
Pomešati so, biber i začinsku papriku pa utrljati u meso sa svih strana. Zatim ga premazati senfom sa obe strane, a na kraju mašću. Urolati meso spustiti ga u posudu koja bi trebalo da stoji u frižideru bar nekoliko sati ili preko noći.
Priprema za pečenje: Potreban je pek-papir 3 puta duži od dužine nesa. Dakle, onaj u komadu neće biti dobar jer će sokovi iscureti. Bolji je u rolni.
Na papir rasporediti slaninu u dužini rolata i preko nje staviti meso. Na meso staviti preostalu slaninu i urolati.
Dobijeni rolat uvezati koncem ili tanjim kanapom. Može se desiti da se slanina pokida, ali ne očajavajte. Ukus će biti i dalje dobar.
Rolovano meso uviti u pek papir i uvezati ivice papira kako ne bi masnoća i sokovi iscureli tokom pećenja. Paziti da ti uvezani krajevi budu okrenuti na gore tokom pečenja. Dodatno se može uviti i u aluminijumsku foliju. Ako masnoća počne da curi u sud u kom se meso peče, dodati malo vruće vode kako ne bi zagorela.
Meso se peče oko 2-3 sata, nakon čega treba pažljivo raseći foliju i papir (pazite da se ne opečete od pare koja će tom prilikom izaći) i ukloniti ih kako bi se meso zapeklo sa svih strana.
U papiru će biti tečnosti i masnoće koju je meso pustilo. U ovom trenutku se može dodati krompir isečen na krupne komade, koji ne treba soliti, jer je masnoća u kojoj će se peći dovoljno slana. peći dok se krompir ne ispeče i meso zapeče.
Pre služenja ukloniti konac kojim je meso bilo uvezano.
Prijatno uz moj rolovani but sa pečenim krompirom!