Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Dinstana svinjetina»Rolovani but sa pečenim krompirom

Rolovani but sa pečenim krompirom

Korisnik#308162Korisnik#308162
Kuvar
1991804221
Rolovani but sa pečenim krompirom
Fotografije: Korisnik#308162
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Savršeno za prazničnu trpezu ili bogat nedeljni ručak u krugu porodice!"

Potrebni sastojci

  • svinjski but u komadu - 1 kg
  • slanina - 200 g
  • senf - 1 k.k.
  • mast - 2 s.k.
  • so - 20 g
  • biber - 1/4 - 1/2 k.k. (po ukusu)
  • mlevena začinska paprika - 1 k.k
* merne jedinice

Način pripreme

Meso iseći tako da se dobije jedna velika šnicla debljine oko 1, 5 cm. krenite nožem odozgo, krenite ka ivici, ali ne secite do kraja već usmerite nož na dole. Malo pre kraja usmeriti nož ka širem kraju mesa i tako dok se ne dobije velika šnicla.

Pomešati so, biber i začinsku papriku pa utrljati u meso sa svih strana. Zatim ga premazati senfom sa obe strane, a na kraju mašću. Urolati meso spustiti ga u posudu koja bi trebalo da stoji u frižideru bar nekoliko sati ili preko noći.

Priprema za pečenje: Potreban je pek-papir 3 puta duži od dužine nesa. Dakle, onaj u komadu neće biti dobar jer će sokovi iscureti. Bolji je u rolni.

Na papir rasporediti slaninu u dužini rolata i preko nje staviti meso. Na meso staviti preostalu slaninu i urolati.

Dobijeni rolat uvezati koncem ili tanjim kanapom. Može se desiti da se slanina pokida, ali ne očajavajte. Ukus će biti i dalje dobar.

Rolovano meso uviti u pek papir i uvezati ivice papira kako ne bi masnoća i sokovi iscureli tokom pećenja. Paziti da ti uvezani krajevi budu okrenuti na gore tokom pečenja. Dodatno se može uviti i u aluminijumsku foliju. Ako masnoća počne da curi u sud u kom se meso peče, dodati malo vruće vode kako ne bi zagorela.

Meso se peče oko 2-3 sata, nakon čega treba pažljivo raseći foliju i papir (pazite da se ne opečete od pare koja će tom prilikom izaći) i ukloniti ih kako bi se meso zapeklo sa svih strana.

U papiru će biti tečnosti i masnoće koju je meso pustilo. U ovom trenutku se može dodati krompir isečen na krupne komade, koji ne treba soliti, jer je masnoća u kojoj će se peći dovoljno slana. peći dok se krompir ne ispeče i meso zapeče.

Pre služenja ukloniti konac kojim je meso bilo uvezano.

Prijatno uz moj rolovani but sa pečenim krompirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: