Način pripreme
Pile operemo hladnom tekućom vodom spolja ka unutra. Očistimo ako ima peruški.
Krompir, batat i šargarepu oljuštimo i sečemo na krupnije komade - krompir i batat na štapiće ili polumesec, šargarepu na krugove.
Praziluk očistimo od spoljašnjih listova i sečemo na krugove. Svo povrće sipamo u đuveč, posolimo, pobiberimo, dodajemo kumin i malo ulja. Sipamo pola šolje i promešamo.
Pile stavljamo odozgo preko povrća da stoji sa donjim delom dole. Ponovo spolje posipamo alevom paprikom, solju, biberom, kuminom i čubrom. Posipamo solju i natrljammo.
Unutra stavljamo malo ulja. Cele čenove belog luka, oljuštene samo sa spoljašnje istove i stavljamo u pile. U unutrašnjost sipamo jednu šolju.
Pile sa krompirom u đuvečari poklopimo i stavljamo u donji deo hladne rerne.
Rernu ugrevamo na 180-200 stepeni i pečemo pile sat i 40 minuta. Poslednjih 15 minuta možete otvoriti poklopac đuvečare da pile porumeni odozgo i da dobije hrskavu apetitnu koricu. Prijatno!
Pogledajte takođe kako da napravite pileću janiju sa krompirom ili omiljenu piletinu sa pirinčem.