Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač za dijabetičare

Uskršnji kolač za dijabetičare

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
58718432
Uskršnji kolač za dijabetičare1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Ne brinite - ovaj uskršnji kolač za dijabetičare nije ni na koji način inferiorniji od onih koji sadrže šećer."

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad, bez 1/2 od žumanca
  • sveže mleko - 50 ml sa niskim sadržajem masti
  • voda - 100 ml topla
  • kvasac - 1/2 kesice živog, može i suvi
  • ulje - 30 ml + 50 ml ulja za mesenje
  • zaslađivač - 1 i 1/2 kašike, tečni
  • brašno - 400 g standardno + 200 g za mešenje
  • esencija - 2 - 3 kapi vanile ili ruma
  • limun - rendana kora 1 limuna
  • Za premazivanje
  • voda - 1 kašičica, topla
  • zaslađivač - 2 kapi tečnosti
  • jaja - 1/2 žumanca, odvojeno
  • ovsene pahuljice - za posipanje po želji
  • susamovo seme - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku i vodi i ostavite ga na toplom mestu da se aktivira. Sipajte ga u brašno prosejano u posudu i dodajte jaje, 30 ml ulja, zaslađivač, esenciju, koru limuna i postepeno mesite ne previše meko testo.

Kada testo upije brašno, raširite ga kao pogaču i mesite, umačući samo ruke u ulje za mešenje. Kada lepo omekša i postane glatko, ostavite ga da naraste.

Podelite na 3 dela i ispletite uskršnji kolač kao pletenicu. Po želji, testo možete podeliti na 2 dela i napraviti 2 manja uskršnja kolača.

Pleteni uskršnji kolač stavite u pleh ili kalup, prethodno premazan maslacem, i ostavite ga da ponovo naraste.

Zatim premažite umućenim žumancem sa zaslađivačem i pospite ovsenim pahuljicama ili susamom, ili sa obe varijante, po želji. Pecite u rerni zagrejanoj na oko 160-180 stepeni.

Ne otvarajte rernu prvih 20 minuta. Kada se uskršnji kolač za dijabetičare čini gotovim, isključite rernu, a posle 2-3 minuta malo otvorite vrata i ostavite da se tako ohladi.

Pogledajte i kako napraviti uskršnji kolač sa stevijom ili ukusni krem karamel za dijabetičare.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: