Način pripreme
Rastvorite kvasac u toplom mleku i vodi i ostavite ga na toplom mestu da se aktivira. Sipajte ga u brašno prosejano u posudu i dodajte jaje, 30 ml ulja, zaslađivač, esenciju, koru limuna i postepeno mesite ne previše meko testo.
Kada testo upije brašno, raširite ga kao pogaču i mesite, umačući samo ruke u ulje za mešenje. Kada lepo omekša i postane glatko, ostavite ga da naraste.
Podelite na 3 dela i ispletite uskršnji kolač kao pletenicu. Po želji, testo možete podeliti na 2 dela i napraviti 2 manja uskršnja kolača.
Pleteni uskršnji kolač stavite u pleh ili kalup, prethodno premazan maslacem, i ostavite ga da ponovo naraste.
Zatim premažite umućenim žumancem sa zaslađivačem i pospite ovsenim pahuljicama ili susamom, ili sa obe varijante, po želji. Pecite u rerni zagrejanoj na oko 160-180 stepeni.
Ne otvarajte rernu prvih 20 minuta. Kada se uskršnji kolač za dijabetičare čini gotovim, isključite rernu, a posle 2-3 minuta malo otvorite vrata i ostavite da se tako ohladi.
Pogledajte i kako napraviti uskršnji kolač sa stevijom ili ukusni krem karamel za dijabetičare.