Način pripreme
U posudu stavite 1 kašiku šećera, 1 kašiku brašna i kvasac. Dodajte mleko i lagano umutite. Zatvorite posudu ili pokrijte krpom. Pustite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi dodajte jaja, šećer, vanilu, 50 ml istopljenog maslaca i zaslađivač. Umutite žicom.
Prosejte 600 g brašna u odgovarajuću posudu. Odvojite 50 g u posudu, koje ćete kasnije dodati prilikom mešenja.
Dodajte umućeni kvasac i smesu sa jajima u brašno. Dodajte rendanu koru jednog limuna. Promešajte špatulom. Zatim zamesite testo za uskršnji kolač, postepeno dodajući preostalo brašno.
Sledeći korak je veoma važan. Potrebno je da u testo dodate još 50 ml istopljenog maslaca. Rasprostrite testo, premažite ga i preklopite nekoliko puta. Umesite ga. Tako mesite dok se masnoća ne upije. Dodajte maslac 5-6 puta. Što više, to bolje.
Gotovo testo stavite u posudu. Zatvorite poklopcem ili čvrsto umotajte krpom. Koristim Tupperware posudu, ali možete koristiti i drugu. Sipajte toplu vodu u veću posudu ili šerpu i stavite testo unutra. Ako ga nećete stavljati u frižider, ostavite da naraste oko sat vremena. Ako se voda ohladi, promenite je. Bićete iznenađeni rezultatom.
Ako odlučite da ga ostavite u frižideru preko noći, ostavite da naraste 20 minuta. Zatim ga premesite i stavite u frižider.
Uzmite naraslo testo i ostavite ga da odstoji, pa ga premesite. Ja kidam oko 80 g testa. Prethodno iskidam celo testo da ne bih morala kasnije da čekam.
Uzmite jednu lopticu i počnite da je širite rukama. Potrebno je da formirate pravougaonik. Nadev stavite po dužini. Nadev može biti bilo šta - čokolada, suvo grožđe, ratluk. Uvijte krajeve i formirajte dugačak fitilj. Zatim ga podelite na dva dela. Uvijte svaki deo. Zatim skupite gornje krajeve dva fitilja i ispletite ih. Zatim ih uvijte u puža, podvlačeći jedan kraj ispod. Uskršnje kolače stavite u prethodno maslacem premazane posude. Možete koristiti bilo koje posude za krem karamel.
Ostavite posude sa testom da narastu negde na toplom. Otvorim rernu i uključim je na nisku temperaturu. Poređam posude na vrata rerne i pokrijem ih krpom. Čekam da narastu.
Pre nego što stavim uskršnje mafine u rernu, premažem ih belancetom i posipam šećerom. Posude ređam u pleh, jer mi je lakše da ih stavljam u rernu i vadim. Uskršnje kolače pečem u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 160 stepeni 30 minuta.
Dodatne informacije: U receptu je navedeno 150 g šećera, ali moja porodica i dalje ne smatra da je dovoljno slatko. A sa više šećera, testo za uskršnje kolače neće ispasti dobro. Zato dodajem tečni zaslađivač, koji je običan, stoni. Moj je iz Kauflanda, ali postoje i druge marke. Budite oprezni, međutim, jer različite vrste različito zaslađuju.
Kako se pravi šećer za posipanje?
Lagano nakvasite 1 šolju šećera i rasporedite ga po papiru za pečenje. Ostavite da se osuši. Napravite ga ranije.
Ako koristite suvo grožđe, potopite ga 30 minuta u toplu vodu sa malo ruma ili likera.
Pogledajte više o tome kako napraviti uskršnje kolače sa nitima, kao i zašto se testo za uskršnji kolač udara 100 puta o radnu površinu. Obavezno isprobajte naše recepte za lenji uskršnji kolač sa nitima ili omiljeni uskršnji kolač iz pekare.
Komentari