Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnji milibrot u nitima po Valinom receptu

Uskršnji milibrot u nitima po Valinom receptu

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Uskršnji milibrot u nitima po Valinom receptu
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Najukusniji milibrot obavezno mora biti u nitima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 850 g
  • vanilin šećer - 1 kesica (10 g)
  • kravlji maslac - 80 g
  • kiselo mleko - 80 g
  • ulje - 60 g
  • suvi kvasac - 8 g
  • sveže mleko - 350 g
  • šećer - 200 g
  • jaja - 4 komada (od njih 1 belance za premazivanje)
  • so - 1/2 kašičice
  • nadev - po izboru
  • Za ukrašavanje odozgo
  • belanca - 1 komad
  • suvo grožđe
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo zagrejemo sveže mleko tako što od njega deo sipamo u činiju. Dodajemo kvasac, stavljamo 1 supenu kašiku šećera i nekoliko kašika brašna. Dobro izmešamo i ostavljamo sa strane.

U posudu miksera razbijemo jaja, dodajemo jaja ostavljajući jedno žumance za premazivanje, šećer i vanilin šećer.

Počinjemo da mutimo dok sama smesa ne pobeli.

Dodajemo kiselo mleko, ulje i kore limuna, ne isključujući mikser dok se sve veoma dobro ne umuti.

Isključujemo mikser i počinjemo da prosejavamo brašno tako što u sredinu sipamo i so.

Dodajemo 1/4 brašna dodaajući i polovinu aktiviranog kvasca.

Odozgo ponovo prosejemo malo brašna, sipamo i ostali kvasac, zamenimo metalnu žicu za mućenje dodatkom za mešenje brašna i uključujemo mikser.

Prilikom mešenja postepeno dodajemo i ostalo brašno.

Kada smo već dodali i poslednje brašno, počinjemo da dodajemo i maslac.

Dobija se blago lepljivo testo, ali ne smemo da dodajemo još brašna, nego da ga izvadimo i stavimo u posudu podmazanu uljem.

Ostavljamo na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Počinjemo da pripremamo stvari koje ćemo stavljati u milibrot.

Ako stavljamo suvo grožđe, namočimo ga na otprilike 10 minuta.

Pogeldamo testo i ukoliko je gotovo, vadimo ga i oblikujemo po našem ukusu.

Ja ga oblikujem tako što ga podelim na tri jednaka dela. Svaki od njih spljeskam i stavljam nadev koji sam izabrala.

Dobija se fitilj koji nakon što smo ga oblikovali, počinjemo da uvijamo.

Tri uvijena fitilja ispletemo, stavljamo gotov milibrot u kalup koji smo obložili papirom za pečenje i ostavljamo sa strane na minimum 30 minuta.

Na kraju, kada je gotov, premazujemo umućenim belancem, ređamo suvo grožđe, posipamo šećerom koji je vlažan i stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni.

Pečemo dok ne bude gotovo.

Uskršnji milibrot u nitima po Valinom receptu je neobičan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: