Način pripreme
Prvo zagrejemo sveže mleko tako što od njega deo sipamo u činiju. Dodajemo kvasac, stavljamo 1 supenu kašiku šećera i nekoliko kašika brašna. Dobro izmešamo i ostavljamo sa strane.
U posudu miksera razbijemo jaja, dodajemo jaja ostavljajući jedno žumance za premazivanje, šećer i vanilin šećer.
Počinjemo da mutimo dok sama smesa ne pobeli.
Dodajemo kiselo mleko, ulje i kore limuna, ne isključujući mikser dok se sve veoma dobro ne umuti.
Isključujemo mikser i počinjemo da prosejavamo brašno tako što u sredinu sipamo i so.
Dodajemo 1/4 brašna dodaajući i polovinu aktiviranog kvasca.
Odozgo ponovo prosejemo malo brašna, sipamo i ostali kvasac, zamenimo metalnu žicu za mućenje dodatkom za mešenje brašna i uključujemo mikser.
Prilikom mešenja postepeno dodajemo i ostalo brašno.
Kada smo već dodali i poslednje brašno, počinjemo da dodajemo i maslac.
Dobija se blago lepljivo testo, ali ne smemo da dodajemo još brašna, nego da ga izvadimo i stavimo u posudu podmazanu uljem.
Ostavljamo na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Počinjemo da pripremamo stvari koje ćemo stavljati u milibrot.
Ako stavljamo suvo grožđe, namočimo ga na otprilike 10 minuta.
Pogeldamo testo i ukoliko je gotovo, vadimo ga i oblikujemo po našem ukusu.
Ja ga oblikujem tako što ga podelim na tri jednaka dela. Svaki od njih spljeskam i stavljam nadev koji sam izabrala.
Dobija se fitilj koji nakon što smo ga oblikovali, počinjemo da uvijamo.
Tri uvijena fitilja ispletemo, stavljamo gotov milibrot u kalup koji smo obložili papirom za pečenje i ostavljamo sa strane na minimum 30 minuta.
Na kraju, kada je gotov, premazujemo umućenim belancem, ređamo suvo grožđe, posipamo šećerom koji je vlažan i stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni.
Pečemo dok ne bude gotovo.
Uskršnji milibrot u nitima po Valinom receptu je neobičan.