Način pripreme
Dobro je ako je maslac na sobnoj temperaturi. Ali moj je bio hladan jer nisam planirala da pravim kolačiće. Zato sam stavila maslac i šećer u blender i umutila ih.
U suprotnom, možete ih umutiti mikserom. Zatim dodajte žumanca, koru limuna i vanilu. Ponovo umutite.
Ugasite sodu bikarbonu u sirćetu i dodajte u smesu, pa dodajte brašno. Umesite lepo, nelepljivo testo. Ako je lepljivo, dodajte još malo brašna.
Razvijte testo na debljinu od oko 1 cm, ponovo ga posipajući brašnom. Zatim isecite oblike i poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje. Ako nemate oblike, isecite krugove čašom. Možete da razvijete celo testo odjednom, ali ja više volim da manju količinu razvijem rukama.
Lagano pobrašnite drvene kalupe, sipajte smesu unutra, okrenite ih i kucnite njima o pult. Praznični kolačići se veoma lako vade.
Zatim ih lopaticom prebacujem u pleh. Ostavite više prostora između uskršnjih kolačića. Ja to nisam uradila, veliki su se slepili i malo izgubili oblik.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 - 20 minuta. Većim uskršnjim kolačićima je bilo potrebno više vremena.
Pogledajte i kako da napravite uskršnje kolačiće ili omiljeni uskršnji kolač.