Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
U polovini svežeg mleka umutimo kvasac sa 1 supenom kašikom šećera (od ukupne količine) i 2 supene kašike brašna (koristila sam za pitu). Kad nadođe ponovo promešamo i tako treba da nadođe 3 puta.
Za to vreme umutimo preostalo mleko sa šećerom i dodajemo jaaj (prethodno žicom umućena).
Kad kvasac nadođe treći put, dodajemo smesu od jaja i preostale sastojke ali bez brašna. Ako imate rum, biće lepše. Dodajemo brašno postepeno dok ne dobijemo meko testo koje se ne lepi.
Ostavljamo da nadođe dok se ne utrostruči.
Nakon što nadođe mesimo sa maslacem. Mesimo energično i razvlačimo dok ne dobijemo glatko, meko testo koje ima mehuriće. Što više to bolje. Ja sam mesila više od 1 sat. Ostavljamo ponovo da nadođe dok se ne utrostruči.
Podelimo gotovo testo na loptica (kidam, ne sečem).
Pravimo fitilje, razvučemo i stavljamo od nadeva. Oblikujemo pletenice i ostavljamo da nadođe, Nakon što nadođe, namažemo umućenim žumancem (odvajamo jedno od jajeta) i malo svežeg mleka.
Posipamo šećerom i orašastim plodovima po želji. Pečemo na 160-170 stepeni oko 30-40 minuta. Ako vam se čini da milibrot može da izgori odozgo, pokrijte ga aluminijumskom folijom.
Milibrot sa nitima sa mirisom limuna je gotov.