Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Pita sa prazilukom i lukom

Pita sa prazilukom i lukom

Pita sa prazilukom i lukom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Kada dođe vreme za pitu od praziluka i luka, jedite mirno, jer je to i vreme za debelu odeću, a do letnje figure ima još nekoliko meseci."

Potrebni sastojci

  • testo
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • nadev
  • luk - 2 glavice
  • praziluk - 1 srednja stabljika
  • ulje - 40 ml
  • paradajz pire - 1 kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
  • čubar
  • biber
  • žumance - 1 komad, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

U 250 ml mlake vode pomešajte suvi kvasac sa šećerom. Ostavite da se aktivira i umesite srednje meko testo sa preostalim sastojcima.

Pokrijte krpom i ostavite da naraste 1 sat. Podelite na 3 dela, 1 neka bude veći.

Veliku koru stavite u posudu za pečenje prečnika 24 cm, premazanu uljem, tako da ivice prekrivaju zidove.

Nadev pripremite tako što zagrejete ulje u tiganju i propržite sitno seckani luk i praziluk sa malo soli dok ne omekšaju. Dodajte paradajz pire, alevu papriku i biber, a na kraju i čubar i promešajte.

Polovinu nadeva stavite na koru, mora biti ohlađen. Preko nje razvijte 2 kore veličine pleha ili tepsije.

Zatim dodajte nadev i poslednju koru odozgo. Preklopite ivice u nabore i izbockajte viljuškom. Premažite umućenim žumancem sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom vode.

Pecite pitu sa lukom i prazilukom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Izvadite i pokrijte krpom da kora ostane mekana. Veoma je ukusna, jedemo je za ručak!

Pogledajte i kako se pravi pita sa lukom iz Vrace ili omiljena pita sa lukom iz Trojana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: