Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Pita sa prazilukom i krompirom

Pita sa prazilukom i krompirom

Sevda AndreevaSevda Andreeva
Džedaj
451130958147
Pita sa prazilukom i krompirom
Fotografije: Sevda Andreeva
1 / 2
21/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Bogatstvo recepata za pite u bugarskoj kuhinji je ogromno. Ovaj recept za pitu od praziluka i krompira spada u klasike, kao i među naše omiljene recepte za pitu"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, od debljih
  • kiselo mleko - 300 g
  • jaja - 3 komada
  • soda - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
  • praziluk - 2 struka
  • so - po ukusu
  • ulje - 50 ml
  • krompir - 3 komada, kuvan
  • sir - 150 g
  • maslac - 125 g
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite kuvani krompir i narendajte ga na krupno.

Praziluk očistiti i sitno iseckati i propržiti na 4 kašike ulja. U omekšali praziluk dodajte rendani krompir, posolite i pobiberite po ukusu. Sklonite sa ringle, dodajte izmrvljeni sir i promešajte.

U činiju sipajte kiselo mleko sa sodom, praškom za pecivo i razmućenim jajima, pa promešajte.

Rasprostrite kore i stavite na svaku od dva punjenja i 1 kašiku ulja, umotajte i poređajte u nauljenu tepsiju. Odozgo pospite preostali maslac, koji smo otopili i dodali 4 kašike vode.

Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do kraja.

Izvadite pitu sa prazilukom i krompirom i pokrijte je čistom krpom da odstoji 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: