Kolač Crni dijamant

EfrosiaEfrosia
Džedaj
54418011
Kolač Crni dijamant2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
"Ne tražite ruku svoje voljene dijamantskim prstenom, zatražite njeno srce ovim kolačem Crni dijamant."

Potrebni sastojci

  • čokolada - 150 g crna
  • šećer - 120 g smeđi
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 100 g omekšao
  • brašno - 75 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kokos - 1 kašika, brašno
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 350 ml, za krem
  • čokolada - 100 g crna
  • jaja - 4 žumanca
  • šećer - 80 g smeđi
  • skrob - 30 g kukuruzni
  • kakao - 1 kašika
  • rum - 2 kašike
  • kakao - 2 kašike, za dekoraciju
  • čokolada - 2 kašike rendane
  • pistaći - kikiriki - 1 kašika, mogu i drugi orašasti plodovi
  • kafa - 1 kašika, moka
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Nauljite dno pravougaone posude za pečenje i stavite nauljeni papir za pečenje. Pažljivo istopite čokoladu na pari zajedno sa omekšalim maslacem.

Odvojite belanca od žumanaca i prosejte brašno sa praškom za pecivo. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Umutite žumanca i šećer dok ne pobele, dodajte istopljenu čokoladu i nastavite da mešate. Postepeno sipajte brašno sa praškom za pecivo i kokosovim brašnom. Počnite da dodajete belanca u porcijama, dobro mešajući špatulom.

Dobijenu smesu sipajte u nauljenu posudu za pečenje i poravnajte je. Pecite na 160 stepeni 12-13 minuta i proverite da li je gotova čačkalicom. Gotov kolač izvadite iz kalupa i ohladite.

Zagrejte mleko skoro do ključanja, sklonite sa vatre i dodajte iseckanu čokoladu. Posle minut promešajte. Umutite žumanca u dubokoj posudi dok ne pobele sa šećerom, dodajte skrob i kakao. U tankom mlazu počnite da sipate mleko sa čokoladom, stalno mešajući kako ne biste zgrudvali žumanaca.

Gotov krem se vraća na ringlu i neprekidno meša oko 10 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i začinite likerom. Krem dobro pokrijte folijom da se ne bi napravila kora i potpuno ohladite.

Ispecite seckane orašaste plodove na suvom tiganju. Koncem ili nožem isecite koru na dve odvojene kore. Zalepite ih obilnom količinom krema i prelijte preostalim kremom odozgo. Ukrasite kolač „Crni dijamant“ pomešanim kakaom, rendanom čokoladom i moka kafom, a odozgo pospite orasima. Poslužite tortu nakon najmanje 2 sata.

Probajte i našu tortu „Crveni somot“ ili omiljeni kolač „Crnče“.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: