Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Čomlek»Bugarski čomlek

Bugarski čomlek

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Bugarski čomlek
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
360 min.
Porcije
6
"Pravo je vreme za jedno jelo tipično za bugarsku kuhinju, čomlek sa mekanim kolenicama i krompirom, pripremljen po starom bugarskom receptu. Jelo, koje se topi u ustima."

Potrebni sastojci

  • kolenice - 2 kg svinjskih (telećih)
  • krompir - 1 kg
  • šargarepa - 200 g
  • luk - 6 glavica crnog luka
  • beli luk - 6 čena, neljuštenih
  • paradajz - 200 g iz konzerve
  • crno vino - 250 ml
  • piment - 4 zrna
  • kumin - 1 kašičica
  • so
  • biber - u zrnu
  • lovorov list - 2 komada
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • peršun - 1/2 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Namazati kolenice solju i biberom, a povrće iseći na krupnije komade.

Za ovo jelo obavezno koristiti glinenu posudu - đuvečaru.

U posudu staviti paradajz i alevu papriku, u sredini staviti kolenice, a oko njih - povrće.

Između njih postaviti neljuštene čenove belog luka i začine, zaliti uljem i vinom, i posuti peršunom.

Zatvoriti poklopcem i peći na 220 stepeni, dok ne provri (oko 40 minuta), zatim smanjiti temperaturu na 120 i ostavite da se krčka 5 sati.

Prema originalnom receptu, ovo jelo se pravi sa teletinom, i dodaju se kolenice i repovi, koliko znam, ali nisam uspela da nađem takve sastojke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: