Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Jednostavna domaća torta

Jednostavna domaća torta

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Jednostavna domaća torta
Fotografije: Daniel Belchev
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ovaj recept je potpuni hit i užitak za sva čula! Na hiljade korisnika svakog meseca priprema ovu tortu!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 kom
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 4 žumanca, za nadev
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • brašno - 3 kašike
  • sveže mleko - 1 l + za sirup
  • šećer - 1/2 šolje
  • jaja - 4 belanca, za dekoraciju
  • šećer - 1/2 šolje za belanca
  • keks - čokoladni, nalomljen za dekoraciju ili čokolada
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore umutiti pola količine šećera sa žumancima od 5 jaja, a drugu polovinu šećera - sa žumancima. Nakon toga pažljivo drvenom kašikom pomešajte oba dela i dodajte prosejano brašno uz mešanje. Smesu sipati u nauljen pleh posut brašnom i peći u prethodnoj zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Kada se gotova kora ohladi, iseći je na 3 dela nožem ili koncem.

Za pripremu nadeva staviti mleko da provri sa pola količine šećera. Žumanca umutiti sa ostalim šećerom i dodati vanilu i brašno, dok ne dobijete homogenu smesu. Dodati je u kipuće mleko, neprekidno i intenzivno mešati dok se ne zgusne.

Za dekoraciju umutiti u sneg belanca sa prstohvatom soli i 1/2 šolje šećera. Kore preliti svežim mlekom ili sokom od kompota - prema vašoj želji. Namažite ih nadevom i spojite u tortu. Ako ostane malo nadeva, namažite ga odozgo. Pokrijte tortu belancima i nalomljenim čokoladnim keksom ili rendanom čokoladom za dekoraciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: