Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Plisirani kolač

Plisirani kolač

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Plisirani kolač
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
15/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Pravi slatki greh među kolačima, kome niko ne može i ne želi odoleti."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • maslac - 125 g
  • za fil
  • sveže mleko - 1 l
  • žumance - 6 komada
  • šećer - 1.5 šolja
  • brašno - 6 kašika
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • za glazuru
  • belance - 6 komada
  • šećer - 1 šolja, u prahu
  • kakao - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite kore i svaku uvijte kao harmoniku (plise). U tepsiji koju ste prethodno premazali maslacem poređajte ih tako da stoje uspravno jedna do druge. Pecite ih 10 - 15 minuta na 200 stepeni ili dok ne porumene.

Kad ste rastopili maslac, izvadite kore iz rerne i prelijte ih. Napravite fil tako što umutite žumanca sa šećerom i mlekom i dobijenu smesu stavite na šporet da proključa.

Zatim dok dodajete brašno i vanilin šećer, neprestano mešajte sve dok se krem ne zgusne.

Sklonite posudu sa vatre, pa je tako vruću prelijte preko ohlađenih kora. U međuvremenu dok čekate da se ohladi, umutite belanca sa šećerom, dok ne dobijete penasti sneg.

Kad se je fil već ohladio, dodajte sneg od belanaca i ravnomerno ga rasporedite.

Kolač ostavite u frižider da prenoći. Pri serviranju ga posipajte kakaoom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: