Način pripreme
Prosejte brašno sa cimetom u posudu. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje, med i sodu (prvo je sipajte malo sirćeta). Umutite dobro i sipajte u brašno.
Umesite srednje tvrdo testo. Ostavite ga u frižider na 1 sat.
Izvadite testo i razvucite ga na koru debljine 0, 5 cm. Isecite zvezde različite veličine (po 2 od svake veličine, najmanje mogu i 3).
Poređajte zvezde u pleh na papiru za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 10-15 minuta (nemojte da ih prepečete). Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Od istog testa isecite krugove sa prečnikom većim od najvećih zvezda.
Ispecite krugove na isti način.
Presejte šećer za glazuru. Umutite belanca sa limunovim sokom. U njih dodajte kašiku po kašiku šećera u prahu.
Mutite dok belanca ne prime celu količinu šećera. Ako je previse gusto, dodajte malo vode, ali ne previse. Obojite zelenom bojom za kolače i sipajte masu u špric sa malim otvorom.
Prvo iscrtajte kolačiće, a zatim ih ispunite glazurom. Ostavite ih da se osuše i lepite ih u formi jelkice, tako što počnete od najveće zvezde in a kraju do najmanje. Ukrasite lopticama u boji.
Možete ukrasiti jelkice fondanom umesto glazure.
Broj jelkica zavisi od veličine kalupa za sečenje.