Način pripreme
Prvo pripremite preliv, ugrejte vodu, dodajte šećer i kuvajte oko 5 minuta. Skinite, dodajte vanilu i sok od limuna, ostavite da se ohladi.
Lešnike zapecite u mikrotalasnoj 2 minuta i izmrvite na male komade. Pomešajte sa uljem i rastopljenim masalcem.
Uzmite dve kore, između namažite mašću. Namažite drugu koru i pospite lešnicima. Stavite na tanku oklagiju, možete koristiti i štapić od aufingera ili roletne.
Uvijajte u rolat sa uže strane, od kraja ostavite 3 cm koja ne uvijate. Sakupite oba kraja ka sredini, a posle oblikujte venac.
Ostavljeni deo izgnječite u sredini da bude postolje baklave. Tako oblikujte dok ne popunite pleh. Namažite preostalom mašću, a sredinu napunite lešnicima i komadima brusnice.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne porumene. Izvadite i kutlačom prelijte hladnim prelivom. Ostavite na hladnom da upije.