Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Kapama»Zapečena kuvana jaja sa maslacem (Tereyaglı Yumurta Kapama)

Zapečena kuvana jaja sa maslacem (Tereyaglı Yumurta Kapama)

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Zapečena kuvana jaja sa maslacem (Tereyaglı Yumurta Kapama)
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
09/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
11 min.
Porcije
2
"Tradicionalno tursko jelo koje vam od sveg srca preporučujemo. Ukusno i sa raznim začinima, jelo sa jajima koje ćete teško zaboraviti!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sirće - 1 kašičica
  • maslac - 35 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • ljuta aleva paprika - prstohvat tucane
  • origano - prstohvat
  • biber
  • so
  • peršun - nekoliko listića
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja dobro operite pod mlazom vode i stavite ih da se kuvaju sa malo soli i sirćeta. Neka se kuvaju 5 minuta, pa ih izvadite iz vruće vode i stavite u hladnu, kako bi se proces kuvanja prekinuo. So i sirće koje ste stavili pomažu da se jaja lakše oljušte. Oljuštite jaja i uzdužno ih isecite na pola.

Keramički ili teflonski tiganj zagrejte, pa stavite maslac da se otopi zajedno sa maslinovim uljem. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i suncokretovo, jer je ulje potrebno kako maslac ne bi zagoreo.

Kad se ulje zagreje, smanjite vatru na umerenu temperaturu i stavite u tiganj polovine jaja sa žumancetom okrenutim nagore. Propržite dok ne dobiju zlatastu boju, pa okrenite, tako da belance bude okrenuto nagore. Pržite tako neki minut. Ja sam ih malo prepržila, zato pazite da ih ne pržite više od minut.

Nekoliko sekundi pre nego što sklonite jaja sa vatre, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i prstohvat origana.

Sklonite sa ringle i poslužite jaja prelivena aromatičnim maslacem. Posipajte preko listiće peršuna i uživajte u ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: