Način pripreme
Jaja dobro operite pod mlazom vode i stavite ih da se kuvaju sa malo soli i sirćeta. Neka se kuvaju 5 minuta, pa ih izvadite iz vruće vode i stavite u hladnu, kako bi se proces kuvanja prekinuo. So i sirće koje ste stavili pomažu da se jaja lakše oljušte. Oljuštite jaja i uzdužno ih isecite na pola.
Keramički ili teflonski tiganj zagrejte, pa stavite maslac da se otopi zajedno sa maslinovim uljem. Umesto maslinovog ulja možete koristiti i suncokretovo, jer je ulje potrebno kako maslac ne bi zagoreo.
Kad se ulje zagreje, smanjite vatru na umerenu temperaturu i stavite u tiganj polovine jaja sa žumancetom okrenutim nagore. Propržite dok ne dobiju zlatastu boju, pa okrenite, tako da belance bude okrenuto nagore. Pržite tako neki minut. Ja sam ih malo prepržila, zato pazite da ih ne pržite više od minut.
Nekoliko sekundi pre nego što sklonite jaja sa vatre, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i prstohvat origana.
Sklonite sa ringle i poslužite jaja prelivena aromatičnim maslacem. Posipajte preko listiće peršuna i uživajte u ukusu.