Način pripreme
Koristite file leptir i podelite ga na dva dela po sredini, isto uradite i sa drugim fileom. Dobićete četiri filea. Stavite svaki file između providne folije i čekićem ga istanjite lagano.
Svaki file posolite i pobiberite, odozgo stavite po dva listića žalfije, prekrijte parčetom pršute i pritisnite rukom, tako da se zalepi na meso. U tanjir stavite brašno i uvaljajte meso sa obe strane, a višak brašna otresite.
U tiganj sipajte maslinovo ulje i ugrejte ga, stavite filee da se isprže sa pršutom nadole, a zatim ga okrenite i na drugu stranu. Pržite po nekoliko minuta sa svake strane, izvadite filee i stavite ih na ubrus.
U isti tiganj stavite maslac, ostavite da se otopi i sipajte vino, promešajte i ostavite da ispari alkohol oko 5 minuta. Na kraju dodajte bujon i promešajte. Ostavite sos da se krčka oko 10 minuta dok se ne zgusne i smanji. Na kraju vratite filee u sos, ostavite oko minut i skinite sa vatre. Servirajte filee sa malo sosa.
Napomena: Originalna Saltimboka se priprema od telećeg mesa, a ovaj recept je sa pilećim, koje je takođe ukusno :)